У росіян з’явилися “дротові” дрони: Business Insider назвав їхні недоліки і переваги

У росіян з’явилися “дротові” дрони: Business Insider назвав їхні недоліки і переваги

Гонка безпілотних озброєнь в Україні змусила згадати дідівські технології.

Росіяни почали використовувати на фронті нові дрони, зв’язок з якими забезпечується не через радіохвилі, а через оптоволоконний кабель, що напряму поєднує безпілотник з пультом оператора. Про це пише Business Insider.

Перше задокументоване використання оптоволоконних дротів зв’язку з безпілотниками було ще в березні, але зараз використання цієї зброї, схоже, стає більш поширеним.

Оптоволоконний дріт на дроні забезпечує стабільний зв’язок між дроном і оператором, роблячи його стійким до радіоперешкод. Коли дрон летить, його кабель розмотується з котушки, прикріпленої до дрона.

Зазначається, що подібні технології тестує і українська сторона. Однак, як заявила директорка оборонної програми в Центрі нової американської безпеки Стейсі Петтіджон, наразі важко судити про ефективність цих систем на основі доступної в Інтернеті інформації з поля бою. Втім, певний сенс у цій технології є, враховуючи розповсюдження систем РЕБ на фронті в Україні.

Сама концепція із використанням дротів зв’язку не є новою. Подібним чином ракети наводили ще в середині минулого століття. Навіть зараз на озброєнні ЗСУ є американські протитанкові ракети TOW, де керування ракетою забезпечується саме через дріт, що тягнеться за нею від пускового комплексу.

Альтернативою цій відверто примітивній технології є використання автономних систем наведення. Це значно складніше і дорожче, але дозволяє використовувати дрон за принципом “вистрілив і забув” – без необхідності вручну наводити його на ціль. “Існують вагомі ознаки того, що наступний етап у війні безпілотників може бути саме в цьому”, – пише Business Insider.

За словами Стейсі Петтіджон, дротовий дрон має низку потенційних недоліків. По-перше, фізична прив’язка дрона до оператора через дріт дуже обмежує дальність використання таких дронів. По-друге, котушка і дріт теж щось важать, а отже обмежують корисне навантаження, тобто дрон зможе підняти менше вибухівки.

Ще одна проблема: дрон на дроті неможливо використовувати у лісистій місцевості, адже він швидко заплутається в гілках. З цієї ж причини не вдастся використовувати одночасно кілька таких дронів на одній ділянці: їхні “хвости” позаплутуються одне з одним.

Але усі ці недоліки не означають, що дротовим дронам не знайдеться своєї ніші на полі бою. Є відео, на яких ця зброя вражає цілі та завдає шкоди.

Втрати безпілотників у радіоелектронній боротьбі є величезними, тож переваги тросу потенційно переважують недоліки. Загроза глушіння, ймовірно, викликає набагато більше занепокоєння, ніж ризик повісити дрон на дереві.

Новинки озброєнь на фронті в Україні

Як писали, російські окупанти почали використовувати на фронті в Україні дрони з лазерним цілевказівником Z-16IRQ-V/L. Така підсвітка необхідна для наведення боєприпасів з напівактивнимм лазерними головками. В першу чергу це артилерійський 152-мм снаряд “Краснополь”, 120- та 122-мм “Китолов-2”, а також деякі авіаційні ракети.

Також ми розповідали, що певною сенсацією став український реактивний дрон “Паляниця”, який вперше було застосовано на День Незалежності. Вважається, що “Паляниця” може досягти понад 20 російських авіабаз, тото її дальність дії щонайменше 600 км.

Related posts