Справа не у Patriot: експерт пояснив, чим Україні важливий досвід Ізраіля

Справа не у Patriot: експерт пояснив, чим Україні важливий досвід Ізраіля

Питання захисту від повітряних атак тільки “Петріотами” не вирішити, потрібен й інший інструментарій, каже експерт.

У питаннях “закриття неба” над Україною потрібно врахувати досвід Ізраіля, який воює безперестанку. Про це заявив генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генерального штабу Збройних сил України Ігор Романенко в ефірі телемарафону.

Коментуючи проблеми із передачею Україні від країн-союзників систем протиповітряної оборони Patriot, він зауважив, що нам потрібен також й інший “інструментарій”.

“Питання тільки Петріотами не вирішити. Треба орієнтуватися на досвід країн, де подібна ситуація, наприклад, Ізраілю, який воює. Його досвід з цього приводу принципово важливий… У нас було декілька намагань вивчити цей досвід. Вивчили. Але “скласти” це питання близько до того, як роблять в інших країнах з урахуванням інтенсивності ведення бойових дій в країні, наблизитись до такого стану, на жаль ми не можемо. Але над цим треба працювати і просуватись в перед”, – зазначив Романенко.

За його словами, “відповідний інструментарій” може забезпечити в державі навіть діяльність цивільної авіації.

Однак Романенко зауважив, що бойові дії подібної інтенсивності, як в Україні, в світі давно не велися і зараз ніде не відбуваються. Тому отримати відповідну кількість сучасного озброєння для захисту важко, але можливо.

Генерал-лейтенант підкреслив, що Україні треба боротися за будь-які можливості посили ППО. За його словами, крім F-16 та інших літаків нам потрібні також бойові вертольоти. Зокрема були переговори з Австралією, де утилізовували списані вертольоти. Але за інформацією Романенка, “питання з місця не зрушилось”.

Романеко зазначив, що Україні наразі доводиться “боротися” з союзниками за кожне додаткове озброєння.

“Це відбувається кожен раз, коли ми з’являємся щодо будь-якого озброєння, техніки, що нам не вистачає. Приходиться дійсно боротися нашому воєнно-політичному керівництву і займатися нашою військовою дипломатією”, – сказав він.

Західна допомога Україні: останні новини

Як повідомляли, 28 серпня відбулось термінове засідання Ради Україна – НАТО, яке скликав генсек НАТО Єнс Столтенберг на прохання Києва. Зустріч пройшла на тлі потужних повітряних атак Росії по Україні – по українському цивільному населенню та інфраструктурі.

Після засідання Столтенберг заявив, що здатність України підтримувати свою оборону потребує збільшення поставок озброєння.

В Україні вважають, що країни-союзники також можуть долучитися до збиття російських ракет.

Related posts