З окупації повернули 10 українських дітей

З окупації повернули 10 українських дітей

На підконтрольну Україні територію вивезли 10 українських дітей, які разом зі своїми рідними проживали на окупованих територіях  Донецької, Херсонської та Запорізької областей. Про це повідомив 20 червня уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець у Telegram.

“Вражають масштаби примусової мобілізації – зі слів повернутих, без російського паспорта не можна зробити жодної дії чи отримати медичну допомогу. Діти на власні очі бачили, як росіяни здійснювали безпідставні обшуки в їхніх помешканнях. А мама одного із хлопчиків повідомила, що вони взагалі проживали в пошкодженому російським снарядом будинку”, – написав Лубінець.

За його словами, окупанти змушували дітей ходити до російської школи та щопонеділка співати гімн країни-агресора РФ. Деяким дітям вдавалося здобувати онлайн українську освіту, проте батьків залякували, що в такому разі дітей відбиратимуть.

Діти після повернення відвідали Центр захисту прав дитини. З ними поспілкувалася компетентна мультифункціональна команда, яка зафіксувала злочини, свідками чи жертвами яких вони були, розповів омбудсмен.

“Україна завжди готова до повернення кожного й надаватиме базову гуманітарну, медичну, психологічну, соціальну та іншу необхідну допомогу”, – підкреслив Лубінець.

Related posts