РЕБ, дрони та математика війни: як Україна має пришвидшити розвиток технології на полі бою

РЕБ, дрони та математика війни: як Україна має пришвидшити розвиток технології на полі бою

Українській армії потрібно багато зразків перевіреного озброєння станом “на вчора”. Саме тому потрібно створити інституцію по типу американської DARPA, яка буде розробляти технології на вимоги військових. Про це і не тільки поспілкувався з авіаційним експертом Анатолієм Храпчинським.

Понад рік тому брав інтервʼю в авіаційного експерта та заступника директора виробника засобів РЕБ Анатолія Храпчинського, в якому ми обговорили російську стратегічну авіацію. 22 травня 2024 року ми зустрілися ще раз, щоб проаналізувати економіку війни, розвиток безпілотників, комплексів РЕБ, та як Україні стати ефективнішою.

Нам треба дивитися в бік технологічності. Наприклад, FPV-дрони стали невідʼємним ударним рішенням, яке допомагає суттєво впливати на поле бою. Так само ми бачимо, що засоби радіоелектронної боротьби стали суттєвим засобом захисту для наших військових. Тому ми і кажемо про технологічність війни, і про потребу в тому, щоб ми далі розвивалися в цьому напрямку. У нас зараз є всі можливості, щоб запропонувати дуже дієві і гарні рішення. Ми це бачимо на прикладі безпілотних систем, деяких засобах радіоелектронної боротьби. В деяких зразках зацікавлені навіть наші західні партнери, бо бачать ефективність як на полі бою, так і глибоко в тилу Російської Федерації. Наша головна задача — акцентувати увагу на власних можливостях.

Головне завдання — акцентувати увагу на власних можливостях

Повномасштабна фаза війни триває вже третій рік, глобально війна почалася ще у 2014 році. Отож очевидно, що треба шукати шляхи, як за менші кошти можна завдавати найбільше шкоди. На вашу думку, куди зараз треба дивитися в першу чергу?

Давайте почнемо з того, що не треба плутати математику з економікою. Якщо ми говоримо про математику, то розрахунок знищення ворожої техніки має відбуватися не з еквівалента, що, наприклад, “Орлан” коштує умовно 120 тисяч доларів і треба шукати рішення, яке буде коштувати дешевше за 120 тисяч доларів. Ми кажемо про ефективне застосування автоматичних рішень, яке б з одного боку дозволило нам зменшити кількість залученого особового складу, а з іншого боку — збільшити технологічність.

інтервʼю анатолія храпчинського, анатолій храпчинський і мавікFullscreen
FPV-дрони стали невідʼємним ударним рішенням, які допомагають суттєво впливати на поле бою
Фото: Особистий архів Анатолія Храпчинського

В подальшому ми, безумовно, будемо продавати такі засоби по всьому світі, бо вони можуть виконувати не тільки військові місії, але і цивільні. Наприклад, для захисту звичайного стадіону від несанкційованого запису тим самим “Мавіком” десь у Донецьку, коли знову буде Beyonce виступати. І це можна буде присікати засобами РЕБ. Так само можна казати про наші розвідувальні дрони, які можуть літати на великі відстані. Вони зможуть досліджувати океани. Вони зможуть і океанське дно досліджувати, завдяки обладнанню, яке у нас зараз є і наразі використовується на лінії фронту. Є великі перспективи, їх треба збільшувати, фінансувати. Шукати фінансування, бо є велика кількість компаній-розробників, але, на жаль, щодо R&D у нас ставляться дуже обережно, тому що нам потрібні вже готові рішення. Те, що вже працює.

Ми неодноразово стикалися з тим, що у нас є розробка, а нам кажуть: “показуйте, як воно працює”. Зрозуміло, що коли ми кажемо про такі майданчики як Мінцифри або Brave1, то звісно вони допомагають. Здебільшого вони фінансуються на кошти самих компаній і ми намагаємося шукати правильне рішення, яке б допомогло нашим військовим.
Тут ми стикаємося з наступним фактором: що ми можемо запропонувати на лінії фронту, і що ми пропонуємо. Ми пропонуємо наші власні розробки. Це обумовлено тим, що ми спілкуємося з військовими. Вони кажуть, як вони це бачать. Ми — зі своїм досвідом, добре, що у нас є співробітники з військовим досвідом, я — колишній військовий. Ми розуміємо специфіку ведення бойових дій, і ми розуміємо, що треба пропонувати військовим.

Але, на мій погляд, якби Україна могла б створити інституцію, яка б допомогла сформувати світогляд на 10 кроків вперед, то ми могли б зараз мати відповідь. Я жартую, що коли у 2014 році я літав на старенькому DJI з “гоупрошкою”, і тоді вже ми бачили і застосування на лінії фронту з нашого боку. І тоді вже треба було казати про створення цих систем, які б нам дозволили це робити. Якщо у нас була б інституція, яка могла б сформувати потребу і формувати завдання для наших інженерів, то так це було б набагато ефективніше.

анатолій храпчинський інтервʼю, інтервʼю анатолія храпчинськогоFullscreen
Україні потрібна інституція, яка б створювала візію на роки вперед
Фото: Відкриті джерела

Це б працювало в режимі, як працюють замовлення в Сполучених Штатах. Коли військові приходять і кажуть, що нам потрібен ось такий літак. Тоді зʼявляється F-16, F-35, зʼявляються компанії по типу RTX. Тому ми і кажемо, що є потреба в інституції, яка б вибирала з пропозицій якісь гарні й казала: “От вам гроші, працюйте”.

Так працює оборонка в Європі чи США. І тоді з наявною кількістю приватних компаній, які у нас в цьому секторі працюють, було б дуже швидке насичення лінії фронту якісною зброєю. Ми б набагато швидше пройшли етап насичення передка окопним РЕБом, бо це останній рубіж. А ми почали спочатку заповнювати останній рубіж, а потім вже почали казати, що треба великі системи. Але вони мають бути мобільнішими, ніж у росіян.

Можна порівняти з тим, що ми робили спочатку гармату, а потім радіолокаційну систему, яка б виявляла цілі. Тому є два ключових і важливих моменти: математика війни, коли ми не розраховуємо вартість “Орлану”, щоб його збити дешевшими засобами. Бо треба розуміти, що цей дрон може навести ракети на важливіші обʼєкти, в результаті чого можуть загинути місцеві. Тоді вартість “Орлану” буде набагато більшою. І другий момент, коли матимемо високотехнологічний дієвий інструмент, який може бути створений завдяки ініціативі з боку держави. Ця інституція може бути незалежною, яка б створювала і працювала б системно.

По типу американської DARPA?

Щось типу такого.

Чи ведуться роботи в Україні над створенням інституції, про яку ви кажете?

Зараз ми, і самі виробники, обʼєднуємося і є на постійному контакті. Ми самостійно йдемо до створення гарного продукту, який би якісно працював. Але все одно в умовах оперативної потреби насичення засобами лінії фронту ми стикаємося з тим, що нам треба запропонувати рішення швидко, щоб воно вже захищало.

технологічність війни, війна та технологіїFullscreen
Анатолій Храпчинський на фоні розробки
Фото: Особистий архів Анатолія Храпчинського

А тут треба два треки: ми можемо пропонувати короткострокову перспективу — і довшу перспективу, яка на 5-10 років вперед передбачить можливості по захисту певних обʼєктів. Загроза по всьому світу від безпілотних систем буде актуальною. Наступний крок з безпеки будь-якої держави, з безпеки важливих стратегічних обʼєктів — він під загрозою. Тому треба що робити? Захист.
Тут ми стикаємося з великою кількістю роботи — це і законодавчо-правова, і надання можливостей певним структурам. Свого часу у нас не можна було вирішити питання надання зброї цивільному населенню, ми кажемо про щось важливіше. Бо зараз звичайний FPV-дрон для перегонів став зброєю, а, наприклад, пульт від іграшки може стати засобом підриву якоїсь вибухівки. Є питання щодо переходу на новий рівень. На лінії фронту відбувається війна між дронами, коли наземна система влучає в повітряну систему, і так далі. Я впевнений, що до інституції ми все одно дійдемо, бо це буде набагато ефективніше з точки зору економіки та математики.

Я б хотів підняти тему російських дронів. Відомо, що останнім часом вони залітають в наші тили. Чи могли б ви пояснити, як це відбувається і яким чином ми можемо захиститися від цього?

Почнемо з того, що російські дрони і до того залітали. Збільшення активності сталося за рахунок того, що Росія позбавлена деяких елементів дальнього радіолокаційного виявлення — це і два знищених, і два пошкоджених літаки ДРЛО. Це і пошкоджені станції дальнього радіолокаційного виявлення, які не можуть виконувати певні завдання.

російська рлс, удари бпла, удари по росіїFullscreen
Нещодавно Україна атакували загоризонтні РЛС окупантів в глибокому тилу Росії

Росія пішла шляхом пошуку потенційних цілей для ураження коштом насичення саме безпілотними розвідувальними системами. Тому ми так часто стали бачити їх у прифронтовій зоні. Їх і до цього було видно, але зараз збільшилася кількість.

Протидія може бути тільки у двох варіантах: безконтактна ППО і контактна. Безконтактна — це системи та засоби радіоелектронної боротьби, які можуть працювати на великій відстані, бо вони видають випромінювання і помітні для ворога. І крім цього вони повинні бути мобільними, щоб можна було передислокуватися.

При появі розвідувальних систем треба включати засоби РЕБ, які протистояли би загрозі. Безумовно, кращим рішенням є знищення засобу, і як саме ми будемо його знищувати: автоматичними гарматами, малими ракетами чи дронами-камікадзе або навіть лазерною чи енергетичною зброєю — це ми повертаємося до того, що нам треба чітке ТЗ. В цьому напрямку звузитися і розвиватися.

У нас є велика кількість інженерів, які пропонують гарні рішення, але їм потрібно сформувати чітке завдання, щоб не було винаходження нового велосипеду. Є велика кількість розробок, на які дивишся — і наче ок, але з урахуванням тих можливостей та “мʼязової памʼяті” ми могли б створити набагато ефективнішу приблуду.

Тому сама протидія має бути або придушенням РЕБ, або знищенням. Другий варіант, на мій погляд, є найефективнішим способом. Це позбавляє, якщо засіб розвідки отримав певну інформацію, і не передавав його онлайн, можливості передавання сигналу завдяки знищенню. Це осліплює ворога. І це важлива задача, бо ворожих розвідувальних дронів дуже багато.

 

 

 

 

Related posts