Китай відповів на заяви Зеленського про мирний саміт

Китай відповів на заяви Зеленського про мирний саміт

Китай ніколи не “розпалював полум’я” російсько-української війни, заявила представниця міністерства закордонних справ Китаю Мао Нін на брифінгу 2 червня, відповідаючи на запитання про майбутній мирний саміт у Швейцарії. Її цитує The Guardian.

Пекін вважає, що всі зусилля мають спрямовувати на підтримку мирних заходів щодо війни країни-агресора Росії проти України, сказала вона.

Мао Нін наголосила, що Китай надає великого значення своїм відносинам з Україною й залишається її найбільшим торговим партнером. Вона додала, що позиція Китаю щодо мирної конференції дуже “відкрита й прозора”.

Ці зауваження прозвучали після заяви президента України Володимира Зеленського про те, що Росія й Китай намагаються послабити запланований ним Глобальний мирний саміт. “На жаль, Росія, користуючись впливом Китаю на регіон, користуючись китайськими дипломатами, робить усе, щоб зірвати саміт миру. Жаль, що така потужна, незалежна країна, як Китай, є інструментом у руках Путіна”, – сказав український президент.

31 травня міністерство закордонних справ Китаю заявило, що країни не буде на саміті миру для України, оскільки він не відповідає очікуванням Пекіна, згідно з якими участь у ньому мають узяти як Україна, так і Росія. “Домовленості про зустріч усе ще далеко не відповідають запитам Китаю й загальним очікуванням міжнародної спільноти, що ускладнює участь Китаю”, – сказала Мао Нін на брифінгу.

Related posts