Запобіжник від Трампа: у НАТО хочуть виділяти по 40 мільярдів євро для України, — Reuters

Запобіжник від Трампа: у НАТО хочуть виділяти по 40 мільярдів євро для України, — Reuters

Завтра глави МЗС, як уточнює агентство, обговорять способи поставити військову допомогу Україні на міцнішу основу. Побоювання викликає невизначеність підтримки США через можливе повернення Дональда Трампа в Білий дім.

Глава НАТО Єнс Столтенберг попросить союзників виділяти щонайменше 40 мільярдів євро (тобто приблизно 43,37 мільярда доларів) щорічно на фінансування військової допомоги Україні. Про це пише Reuters із посиланням на джерело в альянсі.

Оскільки, як повідомляється, невизначеність щодо майбутньої підтримки України з боку США зберігається через можливе повернення Дональда Трампа до Білого дому, міністри закордонних справ у п’ятницю, 31 травня, обговорять способи поставити військову допомогу Україні на міцнішу довгострокову основу.

Переговори будуть зосереджені на виробленні деталей пакета підтримки України, який має бути узгоджений на саміті НАТО у Вашингтоні 9-11 липня. Він також включатиме зміни в способах організації поставок зброї та боєприпасів.

“Нам необхідно підтримувати нинішній рівень підтримки щонайменше, щоб забезпечити передбачуваність, якої потребує Україна, так довго, як це необхідно”, — розповіло джерело в НАТО, додавши, що союзники надавали близько 40 мільярдів євро на рік із моменту повномасштабного вторгнення Росії.

Нагадаємо, 2 квітня видання Financial Times повідомляло, що НАТО розробляє план п’ятирічного пакета допомоги Україні, його розмір становитиме 100 млрд доларів, який діятиме незалежно від можливих політичних змін на Заході.

3 квітня глава польського МЗС Радослав Сікорський заявив, що Варшава підтримує ініціативу щодо створення ініціативи створення п’ятирічного військового фонду.

Related posts