Житло забрали: українцям в аеропорту РФ пожиттєво забороняють в’їзд в окупацію, – правозахисник

Житло забрали: українцям в аеропорту РФ пожиттєво забороняють в’їзд в окупацію, – правозахисник

За літній період померло 13 осіб, які проходили фільтрацію.

Росіяни посилили заходи фільтрації для громадян України в аеропорту “Шереметьєво”, через який вони намагаються виїхати додому на окуповані території.

Засновник Східної правозахисної групи Павло Лисянський написав на своєму Telegram-каналі, що Кремль безстроково забороняє деяким українцям в’їзд до РФ та на окуповані території.

“За літній період, під час проходження фільтрації громадянам України почали забороняти в’їзд на окуповані території і у РФ пожиттєво”, – зазначає він.

За словами правозахисника, під час “фільтрації” представники ФСБ сповіщають громадян України, що їхнє житло на окупованих територіях вже конфісковане, а значить відсутня причина відвідування. За інформацією тих, хто проходив фільтрацію, за літній період померло 13 осіб. Як правило, це люди похилого віку.

Фільтрація на окупованих територіях

Від початку повномасштабного вторгнення в Україну Росія активно використовує фільтрацію населення. У 2022 році представники США в ООН заявляли, що такі заходи контролюють чиновники з адміністрації Путіна. Станом на вересень того року, російська влада допитувала, затримувала, примусово депортувала від 900 тисяч до 1,6 мільйона громадян України з їхніх домівок до РФ.

За понад два роки війни країна-агресор не відмовилась від практики фільтрації й досі. Зокрема, 4 червня голова Харківської ОВА Олег Синєгубов заявив, що росіяни створили фільтраційні табори в окупованій частині Вовчанська.

У червні також стало відомо, що від початку 2024 року в російському аеропорту “Шереметьєво” у 2024 році померло четверо громадян України.

Related posts