“Совковий метод”: офіцер розповів, що не так із принципами командування у ЗСУ

“Совковий метод”: офіцер розповів, що не так із принципами командування у ЗСУ

Українська армія має перейти на натівський стандарт керування підлеглими.

В українській армії досі домінує радянський підхід до командування особовим складом, який помітно відрізняється від натівського зразка. Про це в інтерв’ю виданню “Новинарня” розповів офіцер ЗСУ та військовий інструктор Сергій Молодід.

“У нас в основному працюють по direct command — совковий метод керування, коли ти абсолютно кожному кажеш: ти копаєш, ти світиш ліхтариком, ти йому допомагаєш, ти вантажиш мішки… Це робиться в тих випадках, коли люди некомпетентні або дуже розгублені, і ти розумієш, що не можеш їм делегувати рішення. Такі люди або неправильно підібрані на посади, або ненавчені. Або їм неграмотно поставлена задача”, – розповідає він.

За словами Молодіда, в арміях країн НАТО панує інший підхід, який дає змогу коротко і зрозуміло ставити завдання підлеглим. Там дотримуються “протоколу 5W”: Who, What, When, Where, Why (Хто, Що, Коли, Де, Навіщо).

“У нас же зазвичай не заморочуються: кричать, “негайно, швидко, терміново, все робіть”, без пояснень, що ж має бути в результаті. Часу на планування взагалі не виділяють. А потім обов’язково буде щось не так. У довгостроковій перспективі в таких умовах підлеглі втрачають мотивацію, перестають проявляти ініціативу і відстоювати власну думку. Бояться зробити крок убік без погоджень. Ініціатива в армії досі наказуєма”, – бідкається військовий.

Стандарти НАТО у ЗСУ

Як писали, американський Інститут вивчення війни вважає, що Збройні сили України досягли значного прогресу у переході на стандарти Північноатлантичного альянсу (НАТО). Аналітики зазначають, що лише за два місяці з грудня 2023 року по січень 2024 року Україна впровадила понад 18 стандартів НАТО, зокрема щодо захисту особового складу, комунікаційної підготовки військово-морських сил, а також процедури для інформаційних і транспортних систем.

Депутат Європейського парламенту від Литви Андрюс Кубілюс переконаний, що українська армія, яка від початку війни стала найбільшою силою в Європі, вже перевищує всі стандарти НАТО. На його думку, зараз вже постає питання не про те, чи відповідає Україна стандартам НАТО, а чи відповідають стандарту, який показує Україна, країни блоку.

Related posts