Герой України, на війні з 2014 року: що відомо про генерала Юрія Содоля

Герой України, на війні з 2014 року: що відомо про генерала Юрія Содоля

Його кредом є девіз десантників ― “Ніхто, крім нас”

Командувач об’єднаних сил ЗСУ, генерал-лейтенант Юрій Содоль опинився на слуху через звинувачення з боку нардепа Мар’яни Безуглої та військового Богдана Кротевича. Останній заявив, що подав заяву в ДБР на одного з генералів, за інформацією УП, це саме Содоль.

Безугла та Кротевич звинуватили генерала у прориві росіян у напрямку Торецька Донецької області та великих втратах серед військових. Водночас Содоль має безліч державних нагород. “Телеграф” зібрав, що відомо про генерала Юрія Содоля, його професійну діяльність та особисте життя.

Він є уродженцем Чугуєва Харківської області. Народився 26 грудня 1970 року у родині військових.

Середню школу закінчив у Маріуполі на Донеччині. Далі навчався у Сумському вищому артилерійському командному училищі. Цей заклад він закінчив у 1994 році.

Кваліфікацію офіцера військового управління оперативно-тактичного рівня він отримав у 2002 році. Саме тоді Юрій Содоль закінчив Національну академію оборони України. Він вивчав бойове застосування підрозділів Сухопутних військ.

З 2003 року служив у десантних військах. Його кредом по життю є девіз десантників, а саме ― “Ніхто, крім нас”.

Содоля назначили командиром 25-ї повітрянодесантної бригади у 2007 році. Саме на цій посаді він був під час початку війни на сході України у 2014 році. Його бригада брала участь в АТО протягом п’яти місяців.

У березні 2018 року став Командувачем Морської піхоти. Він пробув на цій посаді до лютого 2024 року, допоки його не призначили на посаду Командувача об’єднаних сил ЗСУ.

У 2023 році був командиром оперативно-тактичного угруповання “Донецьк”. Генерал Юрій Содоль відповідав за Вугледарський напрямок.

Отримав звання генерал-лейтенанта у грудні 2018 року. Має безліч нагород, зокрема Герой України (28 лютого 2022 року), Орден Богдана Хмельницького ІІІ ступеня (2015), Орден “За мужність” ІІІ ступеня (2014), відзнака Міністра оборони України “Доблесть і честь”. У переліку є також медалі та нагрудні знаки:

  • медаль “За військову службу Україні”;
  • нагрудний знак “За досягнення у військовій службі” І ступеня;
  • медаль “За сумлінну службу” ІІ ступеня;
  • нагрудний знак “За досягнення у військовій службі” ІІ ступеня;
  • медаль “15 років Збройним Силам України”;
  • нагрудний знак “За військову доблесть”;
  • медаль “Ветеран служби”.

Командувачем об’єднаних сил ЗСУ він став 11 лютого 2024 року. На цій посаді генерал Юрій Содоль замінив Сергія Наєва. Останній працював Командувачем об’єднаних сил ЗСУ з березня 2020 року.

Особисте життя

Генерал Юрій Содоль одружений. У нього є два сини. Про його особисте життя більше нічого невідомо.

У Вікіпедії вказано, що у нього два улюблених фільми ― “Офіцери” та “В зоні особливої уваги”. Улюбленим письменником є американський автор пригодницьких оповідань і романів Джек Лондон.

Раніше повідомляв, що нардепка Мар’яна Безугла словесно накинулась на Содоля. Проте її колега по Комітету заперечив деякі висловлювання депутатки.

Related posts