ЄС прийняв 14-й пакет санкцій проти Росії

ЄС прийняв 14-й пакет санкцій проти Росії

Європейський союз 24 червня ухвалив 14-й пакет санкцій проти країни-агресора Росії. Про це повідомляють на сайті Європейської ради.

Нові санкції націлені на такі цінні сектори російської економіки, як енергетика, фінанси й торгівля, та ускладнюють обходження санкцій ЄС.

До них входить:

  • заборона на послуги з перевалки російського зрідженого природного газу (ЗПГ) на території ЄС з метою перевалки до третіх країн;
  • заборона на нові інвестиції для завершення проєктів ЗПГ, які будують;
  • оголошення поза законом використання “Системи передання фінансових повідомлень” (СПФБ);
  • заборона на доступ до портів і надання послуг суднам, які беруть участь у війні Росії;
  • ширша заборона на польоти в ЄС;
  • розширений імпортно-експортний контроль і обмеження.

Крім того, політичним партіям, фондам і НУО більше не дозволять приймати фінансування з Росії. Під санкції потрапило 116 юридичних і фізичних осіб.

ЄС озброюється додатковими інструментами для боротьби з обходженнями санкцій, наголошують у пресрелізі. Насамперед материнські компанії ЄС мають докласти всіх зусиль, щоб їхні дочірні компанії в третіх країнах не брали участі в будь-якій діяльності, що веде до результату, якому санкції покликані запобігти.

По-друге, щоб допомогти протидіяти реекспорту товарів військового призначення, було вирішено, що оператори ЄС, які продають такі товари третім країнам, мають запровадити механізми комплексної перевірки та провести оцінку ризиків реекспорту в Росію.

Крім того, оператори ЄС, які передають промислові ноу-хау для виробництва бойових товарів комерційним партнерам з третіх країн, тепер мають вносити в контракти положення, які гарантують, що такі ноу-хау не будуть використовувати для товарів, призначених для Росії.

Європейська рада додала 61 нову організацію до списку тих, хто безпосередньо підтримує російський військово-промисловий комплекс у його агресивній війні проти України. На них поширюватимуться жорсткіші експортні обмеження щодо товарів і технологій подвійного призначення, а також товарів і технологій, які можуть сприяти технологічному вдосконаленню російського сектору оборони та безпеки. Зазначають, що деякі з цих підприємств розташовані у третіх країнах (Китай, Казахстан, Киргизстан, Туреччина та Об’єднані Арабські Емірати).

Пакет накладе обмеження на приймання заявок на реєстрацію в ЄС деяких прав інтелектуальної власності від російських громадян і компаній з метою компенсувати дії російського уряду та судів, які незаконно позбавляють власників прав інтелектуальної власності ЄС їхнього захисту в Росії.

Також буде заборонено купувати, ввозити, передавати чи вивозити українські культурні цінності та інші товари археологічного, історичного, культурного, рідкісного наукового чи релігійного значення, якщо є розумні підстави підозрювати, що ці товари були незаконно вивезені з України.

“Наші санкції вже суттєво послабили російську економіку і завадили [нелегітимному президенту РФ Володимиру] Путіну здійснити свої плани щодо знищення України, хоча він все ще продовжує незаконну агресію проти мирного населення й цивільної інфраструктури. 14-й пакет санкцій демонструє нашу єдність у підтримці України та прагненні обмежити злочинну діяльність Росії проти українців, включно із зусиллями щодо обходження заходів ЄС”, – заявив високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

Related posts