“Ситуація в енергетиці складна”. Шмигаль розповів про децентралізацію енергосистеми України

“Ситуація в енергетиці складна”. Шмигаль розповів про децентралізацію енергосистеми України

В Україні склалася складна ситуація в енергетиці, заявив 19 травня у Facebook прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

“Ситуація в енергетиці складна. Уряд здійснює необхідні кроки й рішення, аби посилити нашу енергосистему. Більш ніж 1,5 млрд грн виділили для відбудови Зміївської ТЕС на Харківщині та Трипільської ТЕС на Київщині. Продовжуємо децентралізацію енергосистеми. Ухвалили рішення, що спрощує розміщення газопоршневих і газотурбінних установок та пов’язаних із ними мереж. Це так звані міні-ТЕЦ, які розміщуємо зараз по всій країні”, – написав він.

Глава уряду анонсував напрацювання “відповідальними відомствами” й місцевою владою програми забезпечення мінімальної енергетичної незалежності громад.

“Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку тепер можуть отримати компенсацію за встановлення сонячних електростанцій та теплових насосів для опалення. Це гранти в розмірі до 2 млн грн”, – зазначив Шмигаль.

За його даними, тільки в медичних закладах України є вже понад 11 тис. генераторів.

“Також встановлюємо в медзакладах сонячні станції з акумуляторами, які накопичують електроенергію. Загалом протягом 2024 року медзаклади України отримають 2 тис. систем зберігання енергії”, – підкреслив Шмигаль.

Він нагадав, що після поновлення російських атак на енергетичну інфраструктуру Україна отримала понад 600 тонн допомоги у вигляді енергообладнання.

Related posts