Україна може витримати битву за Донбас цього року й підготуватися до контратак наступного – NYT

Україна може витримати битву за Донбас цього року й підготуватися до контратак наступного – NYT

Газета звертає увагу на втрати РФ, які зростають (за даними британської розвідки, у вересні середньодобові втрати окупаційної армії в особовому складі сягнули рекордного показника – 1287 убитими й пораненими), на думку опитаних нею аналітиків, це є свідченням того, що РФ зазнає важких втрат.

Як пише газета, західному спостерігачу може здатися, ніби “повільний, але невпинний відступ” України на Донбасі (так ЗМІ назвав вихід сил оборони України з Мар’їнки, Авдіївки і потім із Вугледара) – свідчення того, що РФ перемагає, використовуючи перевагу в чисельності війська і вогневій потужності.

Але українські командири заперечують це, заявляючи, що битва за Донбас виходить за межі простих територіальних здобутків і втрат, додає видання. Ідеться про війну на виснаження, коли під час відступу Україна завдає противнику максимальних втрат у живій силі й техніці. Воєнний експерт з українського державного Інституту стратегічних досліджень Микола Бєлєсков у коментарі NYT назвав це “обміном територій на російські втрати”.

Зараз питання лише в тому, скільки росіяни втратять, “доки не зрозуміють, що це безглуздо”, зазначив у коментарі газеті військовослужбовець 411-го батальйону, який обороняє Покровськ.

За оцінками британського аналітичного центру RUSI, РФ за нинішніх темпів втрат і виробництва нового озброєння може вичерпати свої запаси бронетехніки до початку 2026 року. До того часу окупаційна армія може дозволити собі лише одну чи дві битви масштабів Авдіївки з погляду втрат у бронетехніці, зазначив німецький аналітик Франц-Стефан Гаді.

На його думку й за оцінкою інших експертів, від початку літа українські військові “мають добрі позиції, щоб витримати боротьбу в регіоні, чекаючи на накопичення російських втрат і готуючись до ймовірних контрнаступальних дій наступного року”.

Видання пише, що дефіцит в особовому складі й у техніці в Україні почав знижуватися завдяки посиленню мобілізації і збільшенню постачань від союзників. Наступ у Курській області РФ підняв бойовий дух сил оборони України, але й виснажує бойові ресурси України, тому поставив “під більший ризик” українську армію, додало видання.

Related posts