Нова масована ракетна атака відбудеться найближчими днями, – майор ЗСУ

Нова масована ракетна атака відбудеться найближчими днями, – майор ЗСУ

За місяць від минулої такої атаки окупати могли накопичити півтори сотні різних ракет.

Слід очікувати потужну масовану ракетну атаку росіян найближчими днями, максимум тижнями, прогнозує військовий аналітик, ветеран російсько-української війни, майор запасу ЗСУ Олексій Гетьман.

Так, в ефірі Radio NV він зазначив, що вже минув майже місяць після останньої масованої ракетної атаки РФ по Україні. А оскільки росіяни не відмовляються від тактики ракетного терору, то за цей час вони накопичили вже засоби для ураження.

“Що далі очікувати? Далі очікувати потужну масовану ракетну атаку, яка може відбутися найближчими днями, максимум тижнями. Як це було 26-27 серпня цього року. Їм треба було накопичити ракети”, – зазначив Гетьман.

Експерт зауважив, що за оцінкою журналу Forbes, росіяни можуть виробляти різні ракети у кількості від 132 до 171 на місяць.

“Переважно вони зосереджені на виготовленні Х-101. Але так само вони виробляють “Онікси”, “Калібри”. “Кинжалів” лише 5-6 на місяць можуть виробляти, це невелика кількість. “Іскандерів” в залежності від типу – від 15 до 45. Півтори сотні ракет, плюс “шахеди” і плюс погроза атакувати наші атомні станції – це означає, що незабаром велика небезпека перетвориться вже в певні дії”, – сказав Гетьман.

За його інформацією, РФ може виробляти доволі велику кількість шахедів – до 500 одиниць щомісяця. Це означає, що вони можуть робити повітряні атаки з використанням безпілотників постійно, кожен день.

“Враховуючи, що в них ще й запаси були, власне виробництво, то вони можуть запускати таку кількість (як сьогодні вночі, 78 БПЛА) щоденно”, – каже експерт.

Це потрібно росіянам, як пояснив Гетьман, по-перше, щоб “перевірити” нашу протиповітряну оборону, виснажувати її. Також безпілотниками можуть одночасно проводити розвідку.

“Треба пам’ятати, що дальність польоту шахеда з повним баком– 2,5 тис км. І з такою швидкістю, як він рухається, може триматись в повітрі до 14 годин. І він може довго літати над Києвом чи над іншим містом, коли долетів, тобто просто кружляти. Навіть може просто так, без вибухівки, поки його не перехоплять і не зіб’ють. Це дає можливість росіянам тримати наших цивільних в напрузі. Бо під час повітряної тривоги закриваються певні установи, певні магазини, метро не ходить, тобто це погіршує життя людей в тилу”, – прокоментував Гетьман.

Щодо загрози нової масованої ракетної атаки він зауважив, що однозначно наші військові дуже активно готуються до цього.

“Також Шмигаль сказав, що критично важливі об’єкти мають захист – там побудоване укриття 3 рівня. Він не сказав, що це за рівень, можна тільки припускати. Він послався, що це військова таємниця. Але він казав, що такого ще не було у світі. Що це коштовна річ, але дуже потужна. І він натякнув, що це комплексні дії і вони пов’язані і з механічним захистом, і з захистом завдяки протиповітряній обороні”, – зазначив Гетьман.

Він підкреслив, що слід розуміти, що чим довше період між атаками, тим більше ракет росіяни змогли виготовити, тим наступна атака буде потужнішою.

Загроза для атомних об’єктів

Як повідомляв УНІАН, 26 серпня російські війська завдали чергового масованого удару по території України. На Київщині внаслідок російської ракетної атаки було пошкоджено два енергооб’єкти, повністю або частково зруйновані більше 20 приватних будинків. Однією з цілей атаки стала Київська ГЕС – росіяни спрямували на станцію ракети та дрони. Водночас критичних пошкоджень ГЕС не зазнала.

Днями очільник МЗС України Андрій Сибіга заявив, що Україна звернулась до союзників та міжнародних інституцій у зв’язку з планами Кремля ударити по об’єктах української атомної енергетики. Він зазначив, що українська розвідка

має інформацію, що ворог планує атакувати відкриті розподільні пристрої на АЕС і підстанції електропередач, критичні для безпечної експлуатації атомної енергетики.

Сьогодні вночі над Україною сили ППО збили 66 ударних БПЛА та чотири керовані авіаційні ракети, випущених росіянами.

За даними Повітряних сил ЗСУ, у ніч на 26 вересня 2024 року ворог атакував Сумщину двома ракетами невстановленого типу із Бєлгородської обл., Одещину – чотирма керованими авіаційними ракетами Х-59/69 з акваторії Чорного моря. Також окупанти випустили по Україні 78 ударних БпЛА типу “Shahed” (райони пусків: Приморсько-Ахтарськ, Орел, Курськ – РФ).

З ночі і до цього часу триває активність ворожої авіації. З певними інтервалами росіяни запускають ракети “Кинжал” по населених пунктах різних областей України.

Related posts