Екс-депутат Держдуми РФ Магомед Гаджиєв намагається уникнути українського правосуддя та відкупитися в суді, – румунські ЗМІ

Екс-депутат Держдуми РФ Магомед Гаджиєв намагається уникнути українського правосуддя та відкупитися в суді, – румунські ЗМІ

Перше судове засідання у справі Гаджиєва мало відбутися 22 серпня.

Румунське видання argesplus.ro опублікувало журналістський фільм-розслідування під назвою “Невловимий терорист” – про колишнього депутата Державної Думи Росії 4-х скликань від путінської партії “Единая Россия” Магомеда Гаджиєва, якого українська прокуратура обвинувачує за статтею 110 Кримінального кодексу України (посягання на територіальну цілісність та недоторканість України).

В розпорядження румунських журналістів-розслідувачів argesplus.ro потрапили аудіо-записи Магомеда Гаджиєва, на яких російський політик-мільярдер хвалиться своїми грішми, зв’язками та можливістю “вирішити” в суді будь-яке питання щодо своєї особи. Гаджиєв вживає масу російських нецензурних слів на адресу українських прокурорів та суддів, а також висловлює впевненість, що посадити його нікому в Україні не вдасться.

“Але мої хлопці на місці все порішали. Жодного суду – залізно не буде. І нових – також. Тисяча відсотків! Тобі, якщо треба, скажу, – через кого там можна “працювати”, – цитує розмову Гаджиєва з невідомою особою румунське видання.

Журналісти argesplus.ro заявили, що готові надати аудіо-запис всіх розмов російського політика європейським правоохоронним органам, у першу чергу – Інтерполу. Адже у відео-розслідуванні викладено лише текстову роздруківку через побоювання за безпеку співрозмовника Гаджиєва, з врахуванням “багатого” кримінального досвіду росіянина, – пояснили автори відео.

В своїй розмові екс-депутат Державної Думи РФ висловлює думки не лише про українські правоохоронні органи, але й про Сили оборони України, роблячи свій прогноз щодо перспектив російсько-української війни.

“Я так тобі скажу, – все це ненадовго. Роз…ть їх на х…! Укропам – п…да! Піндоси від них вже відмовилися по факту. А наші пацани – красунчики. Сьогодні – зовсім інші, ніж тоді, на початку (війни). І от коли їх випиз…ть з Києва, – буде зрозуміло, що все закінчилось. Тоді там з тобою великі справи будемо робити…”, – ділиться своїми прогнозами щодо майбутнього України Магомед Гаджиєв.

Однак, коли розслідування було вже майже готове до публікації, – йдеться у відеоматеріалі, – Печерський суд Києва почав судовий розгляд справи по обвинуваченню громадянина РФ Гаджиєва Магомеда Тажудиновича, 1965 року народження. За статею 110 Кримінального Кодексу України (посягання на територіальну цілісність та недоторканість України).

Уважно стежимо за розвитком ситуації, тому надіслав офіційний запит до Печерського суду Києва щодо деталей розгляду справи російського політика та мільярдера.

“Просимо повідомити, Чи знаходиться на розгляді Печерського районного суду м. Києва справа № 757/34451/24-к за обвинуваченням громадянина російської федерації Гаджиєва Магомеда Тажудиновича? Якщо справа знаходиться на розгляді, чи дійсно 22 серпня 2024 року було розпочато провадження по ній?”, – йдеться в журналістському запиті до прес-служби Печерського суду.

Перше судове засідання, згідно з розкладом судових засідань Печерського суду, мало відбутися 22 серпня. Втім розгляд кримінальної справи перенесено на 18 вересня через неявку до суду ані обвинуваченого Гаджиєва, ані представників його захисту. За інформацією українських прокурорів, у разі повторних неявок на суд, розгляд справи може відбутися і за відсутності обвинуваченого.

Нагадаємо, що Магомед Гаджиєв 2014-го року був співавтором Закону РФ про анексію українського Криму, особисто підтримував та фінансував сепаратистські рухи й незаконні збройні формування в окупованому Донбасі, отримував “нагороди” від терористичних організацій “днр” та “лнр”, після повномасштабного вторгнення РФ в Україну – надавав фінансову допомогу окупаційним підрозділам Росії, складеним з вихідців з Дагестану.

Справа Гаджиєва в Україні тягнеться ще з 2014-го року. Тоді за підтримку анексії Криму Гаджиєв отримав український санкційний бан. В березні 2023-го група депутатів українського парламенту офіційно звернулася до спікера Палати представників США Кевіна Маккарті та голови Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн з рекомендацією накласти санкції США та ЄС на російського депутата-мільярдера. У грудні 2023-го року Державне бюро розслідувань України оголосило Магомеду Гаджиєву офіційну підозру за статтею 110 Кримінального кодексу. У березні 2024-го редакція надіслала на адресу Офісу Генерального прокурора інформаційний запит з проханням повідомити офіційну інформацію про перебіг розслідування у справі, та про те, коли справу буде передано до суду. І хоча відповіді ОГП тоді отримано не було, вже у серпні 2024-го справа Магомеда Гаджиєва таки потрапила на розгляд Печерського суду української столиці.

За інформацією журналістів видання argesplus.ro, Магомед Гаджиєв і справді намагався поховати власну кримінальну справу в Україні. А нині – переховується на території однієї з країн Європейського Союзу.

“Якщо даний фігурант буде засуджений українським судом, наступним кроком стане оголошення його у міжнародний розшук. Вважаємо, що європейським слідчим органам буде цікаво дізнатися, що на території їхніх країн переховується військовий злочинець, який продовжує підтримувати акт агресії проти України та чекає на перемогу путінських військ”, – оптимістично завершують своє відео-розслідування румунські журналісти.

В Україні працює свобода слова та громадська думка, які суттєво впливають на ефективність роботи державних органів. Після звернень депутатів Верховної Ради та офіційних запитів ЗМІ, кримінальні розслідування щодо російських депутатів, високопосадовців, політиків та “громадських діячів”, які мали прямий стосунок до скоєння воєнних злочинів в Україні, – суттєво прискорилися. Нині – справа за українськими судами.

З повною версією нового відео-розслідування румунських журналістів про злочини депутата Державної Думи Росії 4-х скликань від путінської партії “Единая Россия” Магомеда Гаджиєва можна ознайомитися тут.

Related posts