“Старшина показував, що ми – ніхто”: актор-воїн уперше розповів про умови після мобілізації

“Старшина показував, що ми – ніхто”: актор-воїн уперше розповів про умови після мобілізації

Андрій Валенський отримав поранення на фронті.

Актор театру і кіно Андрій Валенський, який на початку 2024 року долучився до Збройних сил України, поділився своїм досвідом військового вишколу після мобілізації та розповів про непрості умови, в яких йому довелося жити.

Він ухвалив рішення піти на фронт не лише заради того, щоб уникнути тавра боягуза, а й із професійного інтересу, прагнучи глибше зрозуміти ролі військових для своїх майбутніх зйомок у кіно.

В інтерв’ю “Суспільному” він зізнався, що акторська цікавість допомагала йому справлятися з жорстким ставленням керівництва під час навчання, сприймаючи те, що відбувається, як підготовку до ролі у фільмі.

“Це мене дуже підтримувало психологічно. Там був старшина трохи з похмілля. Ставлення до людей було, м’яко кажучи, як до худоби. Поваги – нуль. Він усіляко показував, що ми – ніхто”, – розповів Валенський.

Згодом чоловік сам почав втрачати ентузіазм у боротьбі з російськими окупантами. Він почав сумніватися, чи зможе довіряти своїм демотивованим товаришам, які відчували страх.

“Вони сиділи тихенько, немов жертви. Розмови в них були як у жертв. А собі думав: мені з цими людьми воювати, йти в бій. Ось тоді в мене стався сильний психологічний збій. Я не готовий був воювати з цими людьми. Адже я не можу на них розраховувати”, – згадав актор.

Пізніше його відправили на навчання до Великої Британії. Хоча тренування не були дуже практичними, ставлення до військових там виявилося зовсім іншим.

За словами актора, його навчили володіти зброєю, штурмувати окопи і будівлі, а також ходити в походи на великі відстані з важкими рюкзаками.

Повернувшись в Україну, актор приєднався до 5-ї окремої штурмової Київської бригади. Там його навички значно покращилися, і він отримав додаткові знання про тактику бою. Валенський зізнався, що раніше думав, ніби війна має вигляд як у кіно – ефектно і з героїчним розмахом, але реальність виявилася зовсім іншою.

Нагадаємо, Андрій Валенський отримав серйозне поранення на фронті.

Related posts