Навчатимуться діти, батьки яких загинули на війні: у Вінниці відкрили ліцей безпекового спрямування МВС

Навчатимуться діти, батьки яких загинули на війні: у Вінниці відкрили ліцей безпекового спрямування МВС

У Вінниці сьогодні, 2 вересня, розпочав свою роботу ліцей безпекового спрямування та національно-патріотичного виховання. За словами начальника ліцею Руслана Мороза, у закладі навчатимуться 134 дитини, батьки яких загинули на війні, зникли безвісти або ж безпосередньо беруть участь у бойових діях.

“Сама ідея і задум цього ліцею полягає в тому, щоб наші дітки воїнів, на жаль, у декого з них батьки загиблі, деякі батьки поранені, пропали безвісти, дітки, батьки яких беруть участь в обороні нашої держави, дуже хотілося б, щоб ці діти мали великі шанси й великі можливості в майбутньому”, — сказав Руслан Мороз.

Відкрили ліцей безпекового спрямування МВС. Суспільне Вінниця

Урочисту церемонію посвяти в ліцеїсти розпочали з хвилини мовчання та виконання Гімну України.

Вступ до закладу — після завершення 9-ти класів. Навчатимуться діти два роки, проживатимуть у ліцеї. Наразі у закладі 75 першокурсників та 59 другокурсників.

“Тут звичайні програми, як в школі, абсолютно всі предмети, всі вчителі. Тобто база знань таких, як у школі, однак умови проживання відрізняються, тому що вони живуть тут цілодобово. П’ятиразове харчування”, — сказав Мороз.

Одночасно такі ж ліцеї відкрити у ще трьох містах: Івано-Франківську, Дніпрі та Києві. З Дніпра по відеозв’язку до ліцеїстів звернувся міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

“Я хотів би побажати, щоб ви тут знайшли друзів, я хотів би побажати, щоб ви так знали предмети, так знали історію, щоб так з вами працювали ваші вихователі, щоб ви були елітою. Не тільки МВС, а й взагалі нашої держави! Це була ідея створити ліцеї безпекового спрямування, національного-патріотичного виховання ще в січні лютому. І ми одразу розпочали цю роботу. Тому що головне завдання для кожного з нас — це не забути тих, хто загинув, захищаючи нашу державу. Хто перебуває в полоні, отримав поранення”, — сказав Ігор Клименко.

Відкрили ліцей безпекового спрямування МВС. Суспільне Вінниця

У Катерини Юр’євої у ліцеї навчатиметься син Кирило. Суспільному жінка розповіла, що, її чоловік Олександр був кадровим військовим бригади “Червона Калина”. Повномасштабне вторгнення РФ зустрів на Донеччині. Загинув під Волновахою 14 березня 2022 року.

“Кирило є сином загиблого героя, кадрового військового. Його тато загинув, захищаючи свободу нашої держави. Тому його шлях був визначений самим собою, мабуть. Очікування позитивні, найкращі, тому що нашим дітям тут будуть прищеплювати, я впевнена, дисципліну, перш за все, національно-патріотичне виховання (тут на найвищому рівні), трудове, морально-естетичне. Всі аспекти виховання, я думаю, тут будуть залучені на найвищому рівні”, — сказала Катерина Юр’єва.

Кирило Юр’єв розповів, що професію рятувальника для себе обрав давно.

“Ця професія потрібна, завжди потрібна. Рятувальник – це професія благородна. Я очікую, що буде комфортно тут, класно і навчання класне буде. І взагалі тут круто буде”, — сказав Кирило.

Відкрили ліцей безпекового спрямування МВС. Суспільне Вінниця

Микола Лемещук навчатися до Вінниці приїхав із Тернопільської області. Його батько нині боронить Україну на Донецькому напрямку.

“Батько військовий, і я теж спочатку хотів йди у військовий ліцей, але потім плани змінилися і пішов туди. Мені сподобався ліцей тому, що тут є фізична підготовка. Рятувати людей і Україну підсилювати. Зміцнювати її”, — сказав Микола.

Мама Анна Лемещук Суспільному розповіла, що, попри хвилювання за чоловіка, вибір сина підтримує.

“Хвилювалася, бо я переживала за чоловіка. І зараз хвилююся, він у мене на Донецькому напрямку, звісток немає ніяких від нього. Раз на тиждень напише, і то не зі свого номера. І ну переживала за дитину, але я його підтримала в його виборі. Я пишаюся ним, що він вибрав собі таку професію. Там подумає, ким він хоче бути, але на цей час — пожежником”, — розповіла Анна Лемещук.

Навчання, проживання та харчування у ліцеї – безкоштовні. Ремонт та умеблювання закладу зробили за рахунок держбюджету, сказав Руслан Мороз.

Після закінчення закладу ліцеїсти зможуть вступити, зокрема, до ЗВО МВС України.

Related posts