Parimatch “задонатив” мільярд у бюджет: хто і як шукає “друге дихання” забороненому букмекеру

Parimatch “задонатив” мільярд у бюджет: хто і як шукає “друге дихання” забороненому букмекеру

Підсанкційний Parimatch заплатив у бюджет понад мільярд гривень не просто так. “Телеграф” розбирався, від чого міг відкупитися букмекер і які перспективи його можуть чекати.

Українці – психологічно звикли оперувати мільйонами гривень. Сьогодні нікого не здивуєш новинами на кшталт “суддю впіймали на хабарі у 2 мільйони”, чи “заступник міністра отримав на тендері відкат у 20 мільйонів”. Відтак “мільйон” звучить вже досить буденно і навіть нудно. З мільярдами справа поки інша. Число з дев’ятьма нулями – це для українців все ж таки поки що більше про макроекономіку.

Тому зрозуміло, заголовок про те, що підсанкційний Parimatch раптом вирішив заплатити “аж” цілий мільярд гривень податків (до речі, цікаво, яким чином, якщо всі активи заблоковані на 50 років – валізами готівки в податкову чи БЕБ?) – чіпляє.

Він явно розрахований на те, аби українці трошки, вибачте, “прифігіли” від суми. І подумали – “ну нічого собі, оце так Parimatch, оце так молодець”. Особливо коли цей заголовок практично без змін транслює кілька десятків поважних видань.

Насправді ж для власників Parimatch — Катерини Білоруської, Сергія Портнова та інших — витратити 1 мільярд гривень (тобто близько 25 млн доларів) – це все одно, що пересічному українцеві, наприклад, придбати телевізор. Власники самого букмекера кажуть про це не ховаючись. А от держава, приймаючи ці зовсім невеликі для Parimatch гроші, схоже, демонструє готовність пробачити за них і роботу з Росією, і купу злочинів за різними статтями, і потенційно набагато більшу суму фактично вкрадених у неї коштів.

Мільярди гривень на тестування? Не проблема

Історію бренду Parimatch пов’язують з іменем Едуарда Швіндлєрмана, букмекера старої, ще “іподромної” школи та однієї з найнепублічніших постатей грального (як легального, так і нелегального) ринку України. Наразі пошук в аналітичній системі YouControl за словами “парі матч” видає низку назв компаній, у багатьох з яких власником до сих пір записаний саме Едуард Швіндлєрман. Це, зокрема, ТОВ “Парі-матч” (назва з дефісом, код ЄДРПОУ 23504252) та купа регіональних філій.

Втім формально вважається, що за Parimatch зразка 2024 року стоїть його дочка – Катерина Білоруська із часткою близько 79% компанії. Саме їй наразі належить інше ТОВ – “Паріматч” (без дефісу, код ЄДРПОУ 43363902). З її слів, цитуємо: “Я мажоритарний власник Parimatch. У менеджменту компанії на всіх 22%. Батьки передали мені компанію у володіння у період реструктуризації з 2014-го по 2016-й”.

Водночас інсайдери грального ринку говорять, що Швіндлєрман досі виконує функцію тіньового кардинала Parimatch. Хоча й, за словами його “молодої зміни” не дуже розуміється на бізнесі і навіть, як каже дочка, “не вміє відправляти СМС-ски”. Зате Білоруська зі своїм партнером Сергієм Портновим явно вміють, як і витрачати мільярди гривень, які їм дісталася можливість роздавати направо й наліво саме завдяки Швіндлєрману.

“У нас близько 20 країн… Коли витрачаєш гроші та розумієш, що “воно вже не йде”, але продовжуєш тягти далі, бо шкода. Зрештою, вкладаєш ще кілька мільйонів(доларів, судячи з контексту, — ред.). Зараз ми тестуємо, дивимось і, якщо що – вчасно виходимо. На одній новій країні, виходячи, ми готові спалити 2 млн доларів – просто на експерименти”, — розповідала у своєму першому інтерв’ю виданню Forbes у ролі мажоритарної власниці Parimatch Катерина Білоруська.

Отже, 2 мільйони помножені на 20 країн – це 40 мільйонів доларів просто “на експерименти”.

Related posts