Не тільки “Паляниця” та ATACMS: експерт показав далекобійну зброю України

Не тільки “Паляниця” та ATACMS: експерт показав далекобійну зброю України

Йдеться як про зброю, яка вже є у Києва, так і про системи, які Україна отримає в майбутньому.

Відомий західний OSINT-дослідник H.I. Sutton підготував ілюстрацію з лінійкою далекобійних ракет України, здатних уражати наземні цілі. Саму інфографіку та короткий опис до зображених зразків опубліковано на його сайті.

В першу чергу, звертає на себе увагу гігантська ракета, підписана як “‎SA-5 Gammon”‎. Це ніщо інше як натівська класифікація добре відомого радянського ЗРК С-200, створеного ще у 60-ті.

Повіідомлялося, що раніше Україна використала щонайменше кілька таких ракет у доволі незвичної для них ролі зброї класу “‎поверхня-поверхня”‎. І хоча формально це далекобійна зброя, ракета не дуже підходить для сучасної війни, являючи собою “відчайдушний захід”.

Також на зображенні можна бачити старий радянський розвідувальний БПЛА Ту-143, який Україна модернізувала та використовувала для ударів по території РФ.

Окрім цього, на ілюстрації присутні ракети Storm Shadow, Harpoon, HARM та ATACMS, які раніше були отримані від країн Заходу. Є і нові українські зразки, зокрема, нова ракета-дрон “Паляниця”.

Далекобійна зброя України / фото hisutton.com

У нижньому правому кутку можна бачити боєприпас AGM-154 JSOW, який взагалі-то не є ракетою у класичному розумінні. Втім, його також можна назвати “далекобійним”, адже дальність JSOW може досягати 130 км.

Нова зброя для України

Зазначимо, що Україна, наскільки можна судити, ще не отримала AGM-154, однак розраховує на постачання цієї зброї найближчим часом.

Відомо, що американці мають велику кількість таких боєприпасів, тож постачання не дуже суттєво позначяться на їхній безпеці.

Ще однією перевагою можна вважати те, що раніше JSOW вже інтегрували до складу арсеналу винищувача F-16, отже, Україні не потрібно буде проводити додаткових технічних робіт.

Related posts