“Нехай вона вдарить по Росії”: експерт назвав головну умову досягнення миру в Україні

“Нехай вона вдарить по Росії”: експерт назвав головну умову досягнення миру в Україні

Кордони Путіна перестали бути недоторканними, коли він вторгся на територію сусіда, зазначає аналітик.

Минув тиждень з моменту початку контратаки України в Курській області Росії, і ми все ще маємо лише туманне уявлення про те, що відбувається на місцях, і ще менше знаємо про цілі операції, пише оглядач Bloomberg Марк Чемпіон.

“Це не обов’язково погано – якщо ми не знаємо, то російським особам, які приймають рішення, можливо, доведеться гадати, що значно ускладнить їхню відповідь. Багато аналітичного чорнила було пролито на те, якими можуть бути цілі головного командувача України генерала Олександра Сирського та його начальника президента Володимира Зеленського. Спекуляції варіюються від повторення успішного наступу на Харків Сирського 2022 року для підвищення морального духу, що впав удома, до того, щоб змусити Росію відвернути сили для захисту своїх кордонів або захоплення території для обміну на майбутніх переговорах”, – зазначає аналітик.

На його думку, у Києва буде багато одночасних цілей, і він, найімовірніше, дотримуватиметься того, що працюватиме в міру розвитку подій.

“Може минути кілька тижнів або місяців, перш ніж ми дізнаємося, чи був це блискучий, високоризикований маневр, який змінив напрямок війни, дедалі більше граючи на руку російським перевагам у живій силі й боєприпасах, чи катастрофа, що витягнула тисячі досвідчених українських солдатів із уже напружених оборонних ліній, тільки щоб витратити їх на марнославний проєкт”, – пише він.

Експерт переконаний, що є принаймні один висновок, який західні лідери мають зробити вже зараз, бо такого роду атака була неминуча у війні між державами.

“Єдиний сюрприз полягає в тому, що це сталося так пізно – через два з половиною роки після вторгнення президента Володимира Путіна до України – і це насамперед через західні обмеження на використання подарованої зброї в межах міжнародно визнаних кордонів Росії. Тепер українські війська в’їжджають до Росії на бойових машинах Bradley американського виробництва”, – вважає аналітик.

Він упевнений, що абсурдно вважати ці кордони недоторканними відтоді, як Путін відправив через них війська: у той момент вони перестали бути узгодженими кордонами і стали частиною поля бою.

“Росія не відчуває докорів сумління, відправляючи іранські та північнокорейські ракети і снаряди, не кажучи вже про свої власні, в Україну з глибини російської території, і немає жодних причин, через які вона має бути захищеною від атак у відповідь. Це був вибір Путіна, а не Зеленського чи НАТО, перетворити російську територію на зону військових дій”, – пише Чемпіон.

Він нагадав, що США все ще накладають деякі обмеження на використання української зброї. Вони включають обмеження на запуск подарованих Америкою ATACMS, ракет класу “земля-земля” з дальністю до 300 кілометрів, по Росії.

“Оскільки Україна вже може вільно вражати віддалені летовища і нафтопереробні заводи власними безпілотниками, безумовно настав час дозволити використовувати ATACMS для удару по будь-якій військовій цілі, яка сприяє військовим зусиллям Росії. Це особливо вірно, якщо ви хочете чесно сперечатися про переговори про припинення війни. Ніхто не може серйозно стверджувати, що Україна прагне завоювати і анексувати будь-яку частину Росії; навіть утримання недавно захопленої смуги прикордонної території до можливих мирних переговорів було б дуже складним завданням. Однак найшвидшим способом змусити Путіна сісти за стіл переговорів для міцного миру може стати демонстрація того, що поки він продовжує своє вторгнення, Росія теж ніколи не буде в безпеці від атак або не зможе процвітати так, як повинна”, – додав аналітик.

Війна в Україні – удари по РФ

Зеленський раніше закликав союзників зняти решту обмежень щодо ударів по РФ.

Однак Україна не отримала дозволу від Великої Британії на використання далекобійних ракет Storm Shadow під час вторгнення в Курську область, розповів The Telegraph представник канцелярії британського прем’єр-міністра.

“Позиція Великобританії не змінилася. Ми надаємо військову допомогу, щоб підтримати очевидне право України на самооборону. Ми однозначно заявили, що надане Великою Британією обладнання призначене для оборони України”, – зазначив співрозмовник видання.

Related posts