“Підступний і хитрий противник”: зенітник розповів про тактику росіян під час обстрілів

“Підступний і хитрий противник”: зенітник розповів про тактику росіян під час обстрілів

Військовий зазначив, що РФ постійно змінює свою тактику атак.

Зенітник, Герой України, підполковник Артем Шарков розповів, що українські військові загалом знищили дуже багато ворожих цілей, однак росіяни є підступним та хитрим противником. Про це він заявив в інтерв’ю LIGA.net.

“Так ми знищили дуже багато цілей. Потім росіяни змінили тактику, напевно зрозуміли, що є зенітна засідка, і почали нас облітати. Покинути цей район ми не могли – одне з наших міст лишилось би зовсім не прикритим. Але ми здійснили переміщення і змінили позиційний район. Там вже змогли повністю реалізовувати свої бойові можливості. Росіяни – підступний і хитрий противник. Але багато в чому вони роблять так само як робили б і ми: запускають цілі в руслах річок, поміж пагорбами, використовують властивості місцевості та особливості тих чи інших ракет”, – зазначив Шарков.

За словами зенітника, окупанти постійно змінюють тактику, однак за один-два протиповітряні бої стає зрозуміло, звідки будуть летіти їхні безпілотники та з якої позиції літаки будуть пускати ракети.

“Ми вже здогадуємось, по яких об’єктах можуть бити. І готові відбивати атаки. Нашою особливістю був наш комплекс. В Україні до 2022 року він не застосовувався. Цю установку наші партнери ніколи не використовували по-справжньому. Ми – використали. Це було зовсім по-іншому і в інших умовах. Були моменти, коли ми відкривали у нього нові можливості. Ми працювали на таких висотах і на таких дальностях, що це давало надзвичайний результат, який навіть наших партнерів вразив. Особливо, зважаючи на умови роботи”, – пояснив військовий.

Також зенітник розповів, як обмежував кількість стрільб, до прикладу, не двома ракетами, як потребують керівні документи, а однією.

“Оцінював результати, другу ракету пускав в інші цілі, а не просто так. Бувало, що безпілотник виринав за кілька кілометрів від нас і доводилось з ходу стріляти, тільки запустилась техніка – ракета на підготовку й одразу пуск. У зенітників є жарт: головне, щоб ти не обстріляв зграї птахів. Бо іноді на екрані така жирна відмітка, а в реальних бойових умовах – обманка. Тому все перевіряєш, перевіряєш і ще раз перевіряєш, перш ніж випустити в це стадо дорогоцінну ракету”, – підкреслив Шарков.

Також військовий розповів, що його дивізіон почав першим знищувати російські “шахеди” з високою ефективністю, а після чого й “Орлани”.

“На рахунку дивізіону, коли я виходив з нього на підвищення, було 168 знищених повітряних цілей: 13 ракет різного базування, безпілотники типу “Оріон”, всякі “Зали” і “Ланцети”. Суперками попадались. Було кілька безпілотників-етажерок, які використовують для викриття системи ППО, різні БпЛА невстановленого типу. В якийсь момент у мене хлопці зі стартової обслуги забули, як це – розряджати пускову установку. Вони настільки звикли ці всі ракети лише швидко заряджати з транспортно-заряджальної машини, що коли її треба було розрядити, у них був ступор”, – додав Герой України.

Війна в Україні – останні новини

Раніше військовий експерт, полковник запасу Петро Черник зазначив, що Україні не потрібно недооцінювати ворога. За його словами, плацдарм операції в Курській області буде розширюватися, проте не потрібно робити ставку на те, що завтра ЗСУ візьмуть всю Курську область і підуть на Москву.

Водночас представник пресслужби 24-ої окремої механізованої бригади імені короля Данила Іван Петричак заявив, що окупанти не змогли закріпитися на березі каналу Сіверський Донець – Донбас, адже вони зазнали великих втрат.

“Така спроба була, їм закріпитися не вдалося, зразу артилерія відпрацювала і вже тут окупантів кулеметники і піхотинці дострілювали”, – повідомив він.

Related posts