Нові БПЛА, оптимізація структури ЗСУ, втрати ворога: експерти дали оцінку Сирському за півроку

Нові БПЛА, оптимізація структури ЗСУ, втрати ворога: експерти дали оцінку Сирському за півроку

Видання “Оборонний вісник” оцінило ключові зміни, які відбулися в армії за останні півроку з моменту призначення генерал-полковника на посаду Головнокомандувача ЗСУ.

За півроку генерал-полковник Олександр Сирський провів низку важливих змін у ЗСУ, що дало змогу не лише підвищити загальну ефективність українського війська, а й створити нові складнощі й виклики для ворога, і закласти фундамент, який дасть змогу Україні забезпечити гарантовану відсіч збройній агресії.

Про це йдеться в матеріалі “Оборонного вісника”, який проаналізував діяльність Сирського та його команди від моменту призначення генерал-полковника на посаду Головнокомандувача ЗС України, повідомляє Центр воєнної та безпекової політики. У матеріалі виокремлюється кілька ключових реформ.

  • Ситуація на фронті
  • Оптимізація структури ЗСУ
  • Безпілотні системи та РЕБ
  • Створення резервів і підвищення якості їх підготовки
  • Збереження життя солдата

Ситуація на фронті

Сирський отримав у спадок складну ситуацію на фронті: тривав новий масштабний наступ росіян, розпочатий у листопаді 2023 року. Нині Сили оборони продовжують вести велику оборонну операцію. ААктивний фронт бойових дій сьогодні становить 977 кілометрів. Загалом лінія фронту – 3700 кілометрів. Для порівняння – довжина кордону між двома найбільшими країнами Європи, Францією і Німеччиною становить 450 кілометрів.

“По застосуванню сил і засобів війна досягла рівня Другої світової. З 2022 року кількість російських танків зросла вдвічі – з 1700 до 3500. Артилерійські системи зросли втричі, а бронетранспортери – з 4500 до 8900. Для вторгнення в Радянський Союз Гітлер застосував приблизно 3800 танків. Путін проти України зараз використовує 3500”, – зазначається в матеріалі.

Перед Сирським стояло завдання знищити максимальну кількість ворога і його резервів. Під час великої оборонної операції ворог зазнав найбільших втрат за час повномасштабного вторгнення. З 15 листопада 2023 року, коли російські окупанти розпочали масштабний наступ спочатку на Авдіївському напрямку, а потім і на інших, втрати ворога станом на початок серпня 2024 року в особовому складі склали 269 800 загиблих і поранених, у танках – 3040, бойових броньованих машинах – 6182, артилерійських системах – 8698.

У підсумку, хоча противник і мав тактичні успіхи, Силам оборони України вдалося не допустити втрати ключових рубежів та районів оборони, стримати просування противника вглиб території нашої країни. Найбільш характерними епізодами ведення бойових дій протягом цих півроку стали стримування нашими військами просування противника на Авдіївському напрямку та його зупинення на Харківському напрямку.

Головнокомандувачем ЗС України окреслено такі пріоритети для зупинення збройної агресії РФ:

  • безпілотні системи та системи РЕБ,
  • створення резервів,
  • підготовка та впровадження нової доктрини в застосуванні авіації,
  • збереження життя військовослужбовців.

Оптимізація структури ЗСУ

Окремо “Оборонний вісник” наголошує на проведенні в лютому-березні 2024 року аудиту, який виявив необґрунтоване збільшення штатної чисельності деяких структурних підрозділів та органів військового управління, унаслідок чого було ухвалене рішення щодо їхньої оптимізації. Наразі тривають організаційні заходи щодо розформування, перепідпорядкування та оптимізації близько 60 військових організаційних структур, а також підрозділів Генерального штабу та Апарату Головнокомандувача ЗС України. Це дає можливість усунути дублювання функцій та виконання невластивих завдань, забезпечує раціональне використання кваліфікованого та підготовленого офіцерського складу для доукомплектування органів військового управління оперативного рівня та бойових військових частин у кількості близько 20 тис. осіб.

Олександр Сирський

Також командуванням ЗСУ було проведено зміну оперативно-стратегічної побудови військ, що дало змогу вдосконалити систему управління військами, оптимізувати кількість угруповань військ та уточнити форми їх застосування. Розроблено проєкти Стратегій розвитку видів, окремих родів військ ЗС України, сформовано перспективну структуру Збройних Сил зразка 2035 року, що має забезпечити гарантовану відсіч збройній агресії, адекватне реагування на загрози національній безпеці України у воєнній сфері.

Безпілотні системи та РЕБ

У Збройних Силах України першими у світі створено окремий рід військ – Сили безпілотних систем. У реаліях сучасних бойових дій кількість уражень безпілотниками виходить на один рівень із артилерією, що робить дрони одним із пріоритетів для війська. Кількість дронів, які поставили на фронт за 6 місяців цього року, вже значно перевищує кількість поставлених за весь період широкомасштабного вторгнення. Зараз на полі бою вже тестується та використовується понад 165 розробок.

Розпочата трансформація української війська у високотехнологічну армію, де воїни будуть максимально забезпечені технологіями, які допоможуть мати перевагу над ворогом і, головне, зберегти життя наших воїнів.Створено робочу групу, до якої увійшли командири з унікальним бойовим досвідом застосування безпілотних систем. Ця група працює під головуванням особисто Головнокомандувача Олександра Сирського. Задача – масштабування успішного досвіду використання БпЛА.

Наразі на полі бою вже тестується та використовується понад 165 розробок вітчизняних БПЛА

Нарощуються можливості ураження ворога в тилу. У першій половині 2024 року Сили оборони завдали ураження по близько 200 важливих об’єктах у тилу противника, що дало змогу знизити наступальний потенціал противника.

За останній пів року суттєво посилено використання РЕБ на тактичному рівні та розгорнуто систему оповіщення про БпЛА противника. Наразі триває формування додаткових підрозділів РЕБ у складі загальновійськових бригад, що суттєво підвищить їх здатність діяти в складній радіоелектронній обстановці. Запроваджується ешелонована система РЕБ з БпЛА, що підтвердила її ефективність на полі бою. Лише за період з 22 по 27 липня 2024 року було подавлено 7 916 БпЛА противника.

Створення резервів і підвищення якості їх підготовки

Одне з важливих завдань сил оборони – формування нових добре підготовлених резервів, а також посилення якості підготовки в Україні. Один з елементів – включення до програми базової загальновійськової підготовки вивчення питань боротьби з БПЛА та застосування засобів РЕБ/РЕРР (окопної, ближньої дії).

Як зазначає “Оборонний вісник”, наразі впроваджується ефективна система рекрутингу, що дала змогу залучити до Сил оборони значну кількість осіб. Триває активна робота з підготовки військовослужбовців за кордоном.

Збереження життя солдата

“Дуже важливе пріоритетне завдання, яке ставить керівництво ЗС України – максимальне збереження життя українських воїнів.

“З ініціативи Головнокомандувача вже розпочалося впровадження комплексної програми дій “Збереження життя військовослужбовців”. Програма розроблялася за участю бойових медиків, найкращих інструкторів навчальних центрів, волонтерів та громадських діячів”, – зазначає ОВ.

Особлива увага приділяється удосконаленню підготовки українських захисників, підвищенню якості їхнього навчання, покращенню надання медичної допомоги на всіх етапах, забезпеченню відпочинку особового складу, що виконують бойові завдання, та низці інших заходів, ідеться в матеріалі.

 

Related posts