Не існує зброї, яка ламає хід війни: ветеран АТО прокоментував появу F-16

Не існує зброї, яка ламає хід війни: ветеран АТО прокоментував появу F-16

Водночас, на думку Дикого, поява західних винищувачів в Україні може допомогти розв’язати проблему російських КАБів.

Західні винищувачі F-16, які Київ напередодні отримав від союзників, не зможуть переламати хід війни, однак дуже допоможуть Україні у війні, заявив в ефірі Апостроф TV військовий експерт, ветеран АТО Євген Дикий.

“Якщо хтось собі нафантазував, що з’являться F-16 і повністю переламають хід війни – я змушений порадити не жити в казковому світі. У реальному світі немає однієї зброї, яка повністю переламує хід такої війни, за виключенням ядерки. Це про терези, коли на нашу та російську шальку лягають гирки. З’явилися колись HIMARS, які поклали досить серйозну гирьку на нашу шальку на кілька місяців – потім до них пристосувалися і довелося шукати щось наступне”, – сказав Дикий.

За словами експерта, у такій кількості F-16 не можуть переламати хід подій, однак можуть значно допомогти у розв’язанні проблеми російських КАБів.

“Ні для кого не таємниця, що перевагою росіян зараз є використання КАБів. Нам стало дуже складно, коли росіяни вкрали американську технологію і змогли до радянських авіабомб прилаштовувати крила. У нас ППО має радіус до 40 км, якщо бомба запускається за 50-70 км, то російські пілоти літають не як на війну, а як на роботу. А з моменту появи навіть кількох F-16, в комплекті до яких ідуть ракети “повітря-повітря” з дальністю до 105 км – картина змінюється радикально”, – додав Дикий.

На думку Дикого, тепер кожен виліт для російських пілотів може стати останнім. Експерт наголосив, що це не означає, що шість українських F-16 зможуть збити всі 300 російських бомбардувальників. Однак, за словами експерта, кількість бойових “вильотів окупантів стане меншою.

“До цього путінські “аси” зовсім не звикли. То ж я думаю, що ми побачимо не зникнення російських авіабомб. Але зменшення бомбардувань в рази. І це одне по собі перемовини не забезпечує, але це серйозний крок в її сторону. Ми це побачимо, як перші кілька літаків будуть збиті”, – зазначив Дикий.

F-16 в Україні – що відомо

Наприкінці липня у ЗМІ повідомили, що Україна отримала перші винищувачі F-16. Ідеться про нібито шість літаків від Нідерландів. Літаки вже встигли попрацювати в українському небі у якості ППО, повідомили журналісти The Telegraph.

На думку ветерана російсько-української війни Олексія Гетьмана, Україні будуть постачати три види ракет для сучасних винищувачів F-16. Зокрема, йдеться про ракети “повітря-повітря”, які здатні вражати російські носії КАБів та ФАБів.

Тим часом головний редактор Defense Express Олег Катков ввадає, що Україна не матиме достатньої кількості F-16 у найближчі роки. За його словами, проблема полягає не лише в тому, де взяти 128 літаків, а й в нестачі пілотів та аеродромів для розміщення винищувачів.

Related posts