Румунія планує разом з Україною виготовляти ракети “Нептун”, – ЗМІ

Румунія планує разом з Україною виготовляти ракети “Нептун”, – ЗМІ

Румунія планує співпрацювати з Україною щодо розробки вітчизняних протикорабельних ракет Р-360 “Нептун” за прикладом інших країн Європи. Про це повідомляє видання Army Recognition.

Зокрема важливість співпраці між Бухарестом та Києвом в оборонній сфері та енергетиці підкреслив посол України в Румунії Ігор Прокопчук, пишуть журналісти.

“Румунія хоче, щоб Україна була її союзником для контролю акваторії Чорного моря зі своєї території. Плани румунсько-українського військово-промислового партнерства розраховані на післявоєнний період, попри те, що ні в Києві, ні в НАТО немає повної впевненості в здатності України протистояти нинішньому конфлікту”, – зазначили у виданні.

В Army Recognition зауважують, що порівняно з французькими ракетами SCALP-EG, які запускаються з повітря, ракети “Нептун” можуть запускатися з землі та вражати як наземні, так і морські цілі з дальністю до 400 кілометрів.

“Ця здатність надає їм стратегічну роль у конфлікті. Ці ракети використовуються з початку конфлікту, зокрема, для знищення російського крейсера “Москва” у 2022 році. Потенційно вони можуть скласти конкуренцію американським ПТРК ATACMS – єдиній зброї зі схожою дальністю дії, яку використовує Київ”, – наголосили у матеріалі.

Що відомо про ракету “Нептун”

Р-360 “Нептун” – це дозвукова крилата ракета, розроблена українською компанією КБ “Луч”. Вперше її було представлено на міжнародній виставці “Зброя та безпека” у Києві в 2015 році, а вже у 2021 році вона надійшла на озброєння ВМС ЗСУ.

Ракета “Нептун” важить 870 кілограмів, її довжина складає 5,05 метра. Зброя призначена для ураження кораблів водотоннажністю до 9 тисяч тонн.

“Вона має дальність дії понад 200 кілометрів і може вражати морські та наземні цілі у варіанті наземного базування. Ракета оснащена турбовентиляторним двигуном “Мотор Січ” MS400 та вдосконаленими системами наведення та радіоелектронними системами у порівнянні з її радянським попередником Х-35″, – підкреслили у виданні.

Зброя для України – останні новини

Як писали, ЗСУ отримають новий тактичний бронеавтомобіль “Джура”, який призначений для різних завдань. За інформацією Міноборони, “Джура” має шасі “Toyota Land Cruiser 70”, на яке встановили спеціально розроблену бронекапсулу, що забезпечує рівень балістичного захисту особового складу від вогню зі стрілецької зброї.

Також повідомлялось, що США виділили Україні новий пакет військової допомоги. Зокрема безпекова допомога включатиме засоби протиповітряної оборони, артилерійські боєприпаси HIMARS, мінометні снаряди та протитанкові ракети Javelin.

Related posts