Протягом найближчих років Україна не отримає достатньої кількості F-16 – Defense Express

Протягом найближчих років Україна не отримає достатньої кількості F-16 – Defense Express

Навіть теоретично Україна не отримає найближчими роками від союзників достатньої кількості винищувачів F-16. Про це головний редактор видання Defense Express Олег Катков заявив в інтерв’ю Radio NV, яке опублікували 3 серпня.

За його словами, президент Зеленський у нещодавній заяві “зняв з усіх рожеві окуляри”, заявив, що для ефективних дій проти країни-агресора Росії Україні потрібні 128 сучасних західних винищувачів. Реально сили оборони можуть розраховувати на отримання 10-20 літаків.

“Потрібно значно, значно більше. Загалом, навіть якщо брати всі обіцяні машини, які в теорії можуть бути передані від Нідерландів, Данії, Бельгії і Норвегії – це 79. Це з умовою того, що вони будуть передаватися, зокрема, Бельгією, до 2028 року”, – сказав Катков.

США, за словами експерта, можуть теоретично додати винищувачі. Але на практиці Вашингтон на це не зважиться, крім того, там зараз також є нестача авіатехніки, упевнений головний редактор видання.

Навіть якщо США нададуть Україні ці літаки, потрібно буде ще 128 пілотів.

“Для розуміння: буквально кілька днів тому в Румунії завершився перший випуск румунських пілотів на новому та єдиному в Європі тепер Центрі підготовки пілотів F-16. Їх готували вісім місяців. Сім пілотів готували в окремому новоствореному центрі вісім місяців”, – наголосив Катков.

Він пояснив, що теоретично цю проблему можна вирішити залучаючи іноземних добровольців, проте є ще одна проблема, яку вирішити швидко неможливо навіть теоретично.

“Питання, де ці 128 F-16 будуть базуватися? Усі 128 [літаків] фізично на один аеродром не поміщаються. На одному аеродромі зазвичай міститься лише 12 літаків. Таким чином необхідно мати 10 підготовлених аеродромів для того, щоб ці літаки банально базувалися в Україні, для того, щоб вони здійснювали кожен день свої польоти. В Україні є 10 аеродромів із твердим повноцінним покриттям під F-16, на яких F-16 свої шасі не поб’ють досить швидко, з відповідною кількістю арочних укриттів? Відкрите питання. Скоріш за все – ні”, – підсумував головний редактор Defense Express.

Related posts