“Переймався, як жити далі, бо все життя був майстром”. У лікарні на Буковині військовому вперше встановлять протез руки

“Переймався, як жити далі, бо все життя був майстром”. У лікарні на Буковині військовому вперше встановлять протез руки

У лікарні на Буковині для військового Василя Торака зробили тимчасовий механічний протез руки. Його встановили кілька тижнів тому, аби натренувати руку для біонічного протезу, з яким через спеціальні датчики чоловік зможе рухати кистю, пальцями та брати до рук предмети. Це буде перший протез руки, який встановлять в лікарні, раніше протезували лише ноги.

Військовий втратив частину руки під час мінометного обстрілу, коли з побратимами займали позиції у селі Роботине Запорізької області. Чоловіка мобілізували торік з деревообробного комбінату, де він працював верстатником 14 років. Тоді йому було 58. Після втрати руки переймався, як житиме далі, оскільки все життя був майстром. Однак зараз вчиться жити з новою рукою.

Аби натренувати руку, військовий Василь Торак розвиває дрібну моторику розкладає шахи та працює з кистю руки і пальцями.

“Спочатку я проходив дзеркальну терапію, працював правою рукою, але в дзеркалі так виглядало, ніби я роблю це лівою. Щоб в голові відкладалось, що хоч у мене дійсно нема руки, але вона є і може працювати”, — каже Торак.

Василь Торак з протезом руки.

“Біопротез дає більше можливостей”

Протез для Василя розробили не з першого разу його переробляли пʼять разів, через те, що змінювалась кукса руки, каже реабілітологиня Марина Павлюк. Через три місяці для чоловіка створять біопротез.

“Він зможе виконувати набагато більше функцій, адже там буде рухатись кисть і пальці. Людина може взяти чашку, відкривати двері, щось прокрутити, краще затримати. Біонічний протез буде майже як друга рука. В механічному не вистачає рухів, але для тренування він підходить”, — каже Павлюк.

Василь перший військовий у лікарні, якому встановлять біонічний протез. Раніше цього не робили, бо не було військових з ампутацією рук.

Як військовий отримав поранення

З 2023 року Василь служив стрільцем-санітором у 33 бригаді. Коли вони з побратимами займали позиції у селі Роботине Запорізької області, їх обстріляли. Коли руку поранило, бійці допомогли йому накласти турнікет.

“Руку відірвало не повністю, лиш розсікло. Хлопці мені допомогли відкрити турнікет і я його встановив на руці так, щоб кров не йшла. Потім запитав яка година і записав. Якраз тоді приїхав “евак” і вивіз мене з того бою. Зі мною до лікарні їхали ще четверо хлопців, які отримали осколокові поранення”, — каже Торак.

У лікарні в місті Оріхове Запорізької області військовому ампутували частину руки.

“Був пекельний біль, спати неможливо було. Відчував безпорадність. Я звик все життя працювати, а тут — руки нема. Така розгубленість у мене була, а потім потихеньку з кожним днем себе опановував”, — каже Торак.

Василь Торак.

Військовий не демобілізований і рахується у бойовому підрозділі. Після лікування Торак має пройти військово-лікарську комісію і тоді командування вирішить, де чоловік продовжить службу.

Related posts