Експерт назвав найефективнішу зброю проти “Шахедів”

Експерт назвав найефективнішу зброю проти “Шахедів”

Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко розповів про один із найефективніших засобів для боротьби з “Шахедами”. Він поділився кадрами вкрай показового знищення дрона-камікадзе Shahed-131/136 комплексом L3Harris VAMPIRE.

“L3Harris VAMPIRE є наземним комплексом боротьби з БПЛА і не тільки БПЛА, оснащеним 70-мм ЗУР APKWS з лазерною системою наведення. Ракети APKWS використовують технологію напівактивного лазерного самонаведення з розподіленою апертурою (DASALS). Ця система дає змогу розміщувати лазерну головку самонаведення на передній кромці кожної передньої направляючої, синхронізуючи їх”, – написав він у своєму телеграм-каналі.

Крім того, за словами Коваленка, ракети APKWS використовують неконтактні детонатори, що дозволяють перехоплювати дрони з більшою ефективністю. Водночас завдяки лазерному наведенню ракети, яке активується під час запуску, не потрібне захоплення цілі перед пострілом.

“Ці комплекси вперше були включені в пакет допомоги США в серпні 2022 року. Перше ж відео застосування цього комплексу було опубліковано наприкінці квітня 2023 року. Однак, відео з верифікованим підтвердженням знищення Shahed-131/136 комплексом L3Harris VAMPIRE є вкрай рідкісними, їх одиниці. Це, наприклад, на моїй пам’яті третє або четверте. І ось чому… L3Harris VAMPIRE – ефективна та економічна ракетна система ближнього радіусу дії, яка в потрібній кількості була б невід’ємною частиною щита ППО для Одеси, Харкова, Дніпра, Миколаєва, Херсона і не тільки”, – пояснив Коваленко.

Однак, за словами експерта, таких систем Україні передали катастрофічно мало.

“Хороша система. Але мало. Будемо сподіватися, що найближчим часом це упущення буде виправлено”, – резюмував оглядач.

Зброя для України

Україна отримає ще 100 тисяч снарядів для артилерії в рамках чеської ініціативи. Поставки очікуються протягом найближчих двох місяців, заявив міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський.

Кількома днями раніше стало відомо, що Франція готує новий пакет військової допомоги Україні. До нього увійдуть 128 транспортних машин VAB, 18 артилерійських гаубиць Caesar і 24 легких танки.

Related posts