Не схожий на “шахед”: аналітики розповіли про загадковий дрон, який збили над Києвом

Не схожий на “шахед”: аналітики розповіли про загадковий дрон, який збили над Києвом

Сьогодні у соцмережах з’явилося перше зображення уламків цього безпілотника.

Російські окупанти в ніч проти 20 липня використали не лише ракети та “шахеди”, а й ще один новий дрон невідомого зразка. У командуванні Повітряних сил ЗСУ зазначили, що завдяки діям мобільних вогневих груп, зенітних ракетних військ та РЕБ з 16 “шахедів” вдалось збити 13 та один невстановлений тип дрона, пише Defense Express.

Проте пізніше у соцмережах з’явилося перше зображення уламків цього безпілотника, який справді значно відрізняється від Shahed-136. Ба більше, було уточнення щодо того, що він рухався на дуже малій висоті – 20-30 метрів. Швидше за все, йдеться про дрон-камікадзе.

“Також з власних джерел Defense Express отримав додаткові фото цього збитого дрона. З огляду на них мова йде про БпЛА з можливим розмахом крила у понад 4 метри, оперенням на балках, штовхаючим гвинтом та фюзеляжем квадратного профілю. Можливо зазначити, що він може нагадувати російський ZALA 421-20, який має певні схожі риси. Але цей БпЛА належить до розвідувальних, а тому навряд би летів на такій малій висоті. Більше того, дрони цього типу малорозповсюджені та навряд ще виробляються, бо просувати цей дрон ZALA почала ще на початку 2010-х років, а зараз він не фігурує навіть у каталозі продукції компанії”, – вважають аналітики.

У виданні додали, що наразі рештки цього дрона досліджують, тому його можливості, особливості, виробник та компоненти з яких він складається буде встановлено найближчим часом.

Використання дронів під час війни в Україні

Як писали, в іранських “шахедах”, якими Росія обстрілює українські міста, виявили польські деталі. Тому тепер Національна прокуратура Польщі та Агентство внутрішньої безпеки проводять розслідування щодо експорту цих компонентів.
Також Forbes писав, що українські військові використовують у FPV-дронах експериментальний американський автопілот зі штучним інтелектом. Зазначається, що автопілот Skynode S був презентований ще раніше, проте вже використовується на фронті.

Related posts