Польща ухвалила “позитивне” рішення по F-16: експерт сказав, про що може йтися

Польща ухвалила “позитивне” рішення по F-16: експерт сказав, про що може йтися

Мова може йти про згоду Польщі надати свою територію для накопичення літаків, які потім буде використовувати Україна, коли матиме достатню кількість пілотів.

Сьогодні президент Володимир Зеленський повідомив про “позитивне рішення” Польщі щодо винищувачів F-16, але не розкрив деталей. Авіаційний експерт Костянтин Криволап в ефірі телемарафону висунув цікаве припущення, про що може йтися в рішенні польського уряду.

“Стосовно домовленості з Польщею, то я думаю, це буде якась територія. Якийсь аеродром, якась авіаційна база, на якій ми зможемо накопичувати ці літаки. Тому що у нас літаків може буде рази в два більше. Може в цьому році так і буде 24 літака чи 20. Але пілотів у нас тільки 20. Бажано, щоб на один літак було хоча б 2 пілоти, щоб їх нормально використовувати, щоб їх обслуговувати, щоб своєчасно підіймати в повітря, коли є загроза ракетного удару по аеродрому. Тобто я думаю, що скоріш за все це стосується саме розміщення, як проміжний склад літаків для того, щоб ми могли їх потім використовувати”, – сказав Криволап.

Він підкреслив, на його думку, йдеться не про те, що з Польщі будуть літати F-16 на бойові завдання і завдавати ударів по російських окуповантах.

“Мова йде просто про накопичення цих літаків і потім вже, коли буде достатня кількість пілотів, щоб ми могли їх використовувати [вже з власних аеродромів]”, – пояснив він.

Ситуація з винищувачами F-16 для України

Як повідомляли, у свіжому інтерв’ю ВВС президент Володимир Зеленський сказав, що обіцяні країнами Заходу винищувачі F-16 наразі не прибули в Україну. За його словами, Київ сподівався, що військові зусилля будуть посилені прибуттям літаків F-16, обіцяних союзниками цього літа.

“Минуло 18 місяців, а літаки до нас так і не дійшли”, – констатував президент.

Сьогодні вдень у мережі Х Зеленський повідомив, що напередодні зустрівся з прем’єр-міністром Польщі Дональдом Туском на саміті Європейської політичної спільноти у Великій Британії, щоб обговорити посилення обороноздатності України. І після цього, сьогодні, є позитивне рішення польського уряду в питанні, “яке дасть Україні змогу якнайшвидше отримати винищувачі F-16”. Зеленський не уточнив про що саме йдеться в рішенні.

Related posts