Українські F-16 повинні злітати з “баз-сховищ” НАТО, – аналітик

Українські F-16 повинні злітати з “баз-сховищ” НАТО, – аналітик

Надання Україні доступу до таких баз істотно зрівняло б “правила гри”, вважає Джеррі Хендрікс.

Україні необхідно дати можливість запускати винищувачі F-16 з “баз-сховищ” на території країн НАТО. Занадто довго Росія отримувала вигоду від побоювань Заходу з приводу ескалації конфлікту, настав час змінити ситуацію. Таку думку висловив старший науковий співробітник Інституту Сагамора і капітан ВМФ у відставці Джеррі Хендрікс у колонці на The Washington Post.

“Росія використовує побоювання Заходу з приводу ескалації конфлікту, створюючи притулок на своїй суверенній території для нанесення наступальних ударів по Україні. Її військові активи залишаються частково прикритими, тоді як українські залишаються незахищеними. Можливо, тепер Європа і США зможуть компенсувати цю перевагу, створивши простір-сховище для українських сил у країнах НАТО”, – зазначив експерт.

На думку Гендрікса, якщо країни НАТО готові пожертвувати літаки Україні та навчати пілотів, то потрібно дозволити і вильоти здійснювати з баз на території Альянсу, а також заправляти, переозброювати та ремонтувати літаки там же.

“Надання Україні доступу до такого роду “баз-сховищ” істотно зрівняло б правила гри проти противника, який користується несправедливими перевагами, маючи можливість здійснювати безперешкодні атаки зі своїх власних земель”, – упевнений капітан ВМФ у відставці.

Він додав, що ризики ескалації такого кроку реальні, але керовані: необхідно буде встановити суворі правила взаємодії, наприклад, що українським F-16, які вилетіли з авіабаз НАТО, буде заборонено атакувати цілі всередині Росії.

“Українським F-16, що базуються в країнах НАТО, буде дозволено атакувати цілі на окупованій Росією території України. Якщо російські льотчики-винищувачі спробують переслідувати ці літаки назад у повітряний простір НАТО, з ними доведеться розібратися. Росії необхідно буде зрозуміти, що будь-які подібні вторгнення самі по собі будуть розглядатися як небезпечна ескалація”, – написав Гендрікс.

Він вважає, що Україні потрібно дати зброю, необхідну їй для перемоги у війні, і можливість скористатися нею:

“Надання Україні F-16 починає виконувати першу частину рівняння. Дозвіл цим F-16 літати з території НАТО для ведення війни завершує його”.

F-16 для України – актуальне

Нагадаємо, днями міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс заявив, що винищувачі F-16 від Нідерландів надійдуть в Україну найближчим часом:

“Я можу сказати, що F-16 надійдуть найближчим часом, і що ми наполегливо працюємо, щоб це сталося якомога швидше. Але я не буду ділитися жодними подробицями. Причина не в тому, що я не хочу інформувати громадськість, тому що я хотів би інформувати всіх, наскільки це можливо”.

Related posts