Жодна країна не переходила на F-16 так швидко: експерт розкрив головні проблеми

Жодна країна не переходила на F-16 так швидко: експерт розкрив головні проблеми

Україна має летовища, готові прийняти американську авіацію.

Директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець заявив, що на першому етапі американські винищувачі F-16 не внесуть кардинального впливу на ситуацію на полі бою.

В етері телеканалу “Еспресо” він зауважив, що в перспективі, коли українські військові набудуть більше досвіду та матимуть більшу кількість літаків, вплив бойової авіації зростатиме.

“Жодна країна так швидко не отримувала літаки F-16, і не переоснащувалася, як зараз відбувається з Україною. Наразі очікуємо, що до кінця року ми можемо отримати 20 літаків, а влітку — 6. Основні проблеми стосуються підготовки пілотів. Наші партнери не можуть надати більшу кількість полігонів і тренувальних баз. Хоча пілоти, які були представлені Україною, вже пройшли певний рівень підготовки”, – розповів експерт.

Як зазначив Згурець, наразі вже підготовлені перші шість пілотів. До кінця року очікується, що навчання завершать ще до 20 військових. На його думку, хоча Старокостянтинів, яке РФ постійно атакує крилатими ракетами, і є базовим летовищем, є й інші готові прийняти американські літаки.

“Тактика використання цих літаків теж є складним компонентом. Ймовірно, ми вийдемо за очікування літа і перейдемо до осені. Сподіваюся, що влітку ми побачимо 6 літаків, які зможуть спочатку виконувати обмежені завдання, набувати тактики, а потім ця кількість буде збільшуватися”, – підсумував експерт.

Винищувачі для України

Нещодавно міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що винищувачі F-16 вже на шляху до України.

“F-16 має неймовірні можливості. Це літак, який ми самі використовуємо в США, як і багато країн НАТО та інші країни світу. Це високотехнологічна система, яка вимагає спеціального навчання не лише щодо керування, але і щодо її обслуговування та підтримки”, – розповів речник Пентагону Пет Райдер.

Авіаційний експерт Костянтин Криволап вважає, що перших шість F-16 з’являться в українському небі лише у жовтні-листопаді.

Related posts