Глава британського МЗС про дозвіл для України бити ракетами Storm Shadow углиб РФ: Зараз розмірковуємо

Глава британського МЗС про дозвіл для України бити ракетами Storm Shadow углиб РФ: Зараз розмірковуємо

Великобританія розмірковує щодо дозволу для України бити далекобійними ракетами Storm Shadow по військових цілях на території країни-агресора Росії. Про це в інтерв’ю “Європейській правді”, опублікованому 12 липня, повідомив міністр закордонних справ Сполученого Королівства Девід Леммі.

Зняти всі обмеження для України бити західною зброєю по цілях у РФ, зокрема військових базах, із яких здійснюють напади на українську територію, на полях саміту НАТО у Вашингтоні закликав глава Української держави Володимир Зеленський. За його словами, Україна чекає на рішення всіх союзників щодо цього й на згоду, яку вже дала Великобританія.

“Я чув, що сказав пан Зеленський, – наголосив Леммі. – Він поділився з нами деякими думками, над якими ми зараз розмірковуємо. Повторюся: я підтримую право України на самооборону. Особливо зараз, після жорстокої атаки на дитячу лікарню [“Охматдит”]”.

Міністр розповів, що представники королівства останніми днями обговорювали питання ударів британською зброєю вглиб території РФ із Зеленським і “взяли на себе зобов’язання проаналізувати, зважити деякі ідеї”.

“Але я не буду вдаватися в оперативні рішення, і для цього є дуже серйозні причини”, – додав Леммі.

Він зазначив, що нелегітимний російський президент Володимир Путін становить “системний ризик для європейської безпеки”, тому “має бути непохитна підтримка України з боку всього Альянсу”.

“Бо якщо ми дозволимо диктаторам і авторитарним лідерам вторгатися до своїх менших сусідів, і якщо Путін виграє цю битву, то, боюся, під загрозою опиниться безпека всієї світової спільноти”, – вказав Леммі.

Related posts