У Росії зупинився дуже важливий комбінат: у ГУР поділилися деталями своєї операції

У Росії зупинився дуже важливий комбінат: у ГУР поділилися деталями своєї операції

Комбінат припинив роботу внаслідок ураження дронами-камікадзе двох основних електропідстанцій

У Росії зупинився дуже важливий для її ВПК електрометалургійний комбінат. Це сталося внаслідок спільної операції Головного управління розвідки та Служби зовнішньої розвідки.

Так, у ніч на 1 липня було завдано серйозних пошкоджень унікальному об’єкту російського ВПК — Оскольському електрометалургійному комбінату імені Угарова (ОЕМК) у Бєлгородській області РФ. Про це стало відомо з власних джерел.

За даними джерел у спецслужбі, комбінат припинив роботу внаслідок ураження дронами-камікадзе двох основних електропідстанцій Білгородської області: ПС “Старий Оскіл” поблизу села Незнамове та ПС “Металургійна” біля с. Волоконівське.
Підстанція “Металургійна” є однією з найбільших електропідстанцій у Європі.

У ході операції було повністю знеструмлено Оскільський електрометалургійний комбінат. Наголошується, що це єдине в Росії металургійне підприємство повного циклу, де реалізована технологія прямого відновлення заліза та плавка в електропечах, що дозволяють отримати метал, практично вільний від шкідливих домішок та залишкових елементів.

Таким чином, через знеструмлення зупинилися всі електродугові печі, в яких застиг метал. Щоб зробити повторний запуск, потрібно зробити повне чищення цих печей, а також замінити дугові елементи. На все це може знадобитися кілька місяців.

Окремі робітники ОЕМК вважають, що печі доведеться ставити нові. Враховуючи, що ОЕМК будувався німецькими фахівцями з німецьких технологій, без їхньої участі відновити роботу комбінату, ймовірно, буде складно.

На об’єкті виробляли високоякісну сталь, у тому числі леговані види спецсталей (SBQ) для автопрому та машинобудування, що використовують бездоменну технологію прямого відновлення заліза “MIDREX” та електродугову плавку. Продукцією комбінату у своїй роботі користуються, зокрема, такі підприємства російського ВПК:

  • “ГАЗ” (прокатні заготовки для виготовлення автомобільної листової сталі; заготовки для штампування автомобільних рам; прокатні заготовки для виготовлення броне листів для легкої броньованої техніки; заготовки для виготовлення кузовів);
  • “УАЗ” (прокатні заготовки для виготовлення автомобільної листової сталі; заготовки для штампування автомобільних рам; прокатні заготовки для виготовлення броне листів для легкої броньованої техніки)
  • “КамАЗ” (прокатні заготовки для виготовлення автомобільної листової сталі; заготовки для штампування автомобільних рам; прокатні заготовки для виготовлення броне листів для легкої броньованої техніки);
  • заводи групи підшипникових компаній “ЕПК” та “SKF” (виготовляють підшипники для, в тому числі, для військової техніки);
  • підприємство “АВТОНОРМАЛЬ” (виготовляє кріпильні елементи для заводів автопрому і оборонпрпому, зокрема – усі види високоміцних шкворенів, болтів, інших елементів, які використовуються для виготовлення і ремонту автомобільної і броньованої техніки);

Також варто додати, що на початку квітня 2023 року холдинг Металоінвест та Оскільський електрометалургійний комбінат були включені до блокуючих санкційних списків США та Великобританії.

Related posts