Три країни НАТО розпочали операцію з розмінування Чорного моря

Три країни НАТО розпочали операцію з розмінування Чорного моря

Туреччина, Румунія й Болгарія 1 липня розпочали спільну операцію з очищення акваторії Чорного моря, замінованого внаслідок агресії Росії в Україні. Про це повідомляє Bloomberg.

Мета операції – знешкодити міни, які дрейфують у певних районах Чорного моря. Це підвищить безпеку судноплавства, зокрема для кораблів, які експортують українське зерно, ідеться в повідомленні.

Агентство зазначає, що ініціатива, яку очолює Стамбул, – перша велика спільна акція чорноморських країн після початку повномасштабної війни.

20 жовтня 2023 року керівник моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко повідомив, що військово-морські сили Болгарії й Румунії розпочали тралення акваторії Чорного моря біля берегів Болгарії на маршруті нового українського морського коридору.

20 листопада Bloomberg із посиланням на три анонімні джерела повідомило, що три країни НАТО – Туреччина, Румунія й Болгарія – наближаються до угоди про створення спільних сил для розмінування мін, які потрапляють на прилеглі до них території Чорного моря внаслідок вторгнення РФ в Україну.

13 січня агентство AP поінформувало про підписання відповідного меморандуму. Він передбачає створення цільової групи протимінної діяльності між трьома союзниками по Альянсу для боротьби з мінами, які дрейфують.

Related posts