Плетенчук про російський флот: Вони заради своїх імперських понтів готові тут умирати. Не будемо їм заважати

Плетенчук про російський флот: Вони заради своїх імперських понтів готові тут умирати. Не будемо їм заважати

Окупанти перекидають кораблі Чорноморського флоту РФ, що залишилися, в Азовське море, але ідеальним для росіян із погляду безпеки був би відхід у Каспійське море. Про це речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук розповів в інтерв’ю “РБК-Україна”, яке опублікували 17 червня.

Спікер вважає коректним говорити про те, що окупантів зараз немає в Чорному морі, якщо не брати до уваги підводних човнів і авіації.

“Фактично їхня основна тактика протягом останніх пів року зводилася до того, що вони просто ховалися на базі в Новоросійську [РФ] і на базі в [тимчасово окупованому] Севастополі. У Севастополі їм стало вкрай незручно після знищення малого ракетного корабля “Аскольд” і вони звідти вивели ще шість одиниць”, – зазначив він.

Наразі, за словами Плетенчука, загарбники вирішили перевести в Азовське море ще кілька кораблів із Новоросійська, тепер там перебуває угруповання із восьми кораблів.

“Це зокрема три носія крилатих ракет проєкту “Буян-М” і три великі десантні кораблі. Імовірніше за все, їх перевели туди з метою відновлення навчального процесу, для тренувань. Тому що там десантуватися їм немає куди – на жаль, там все узбережжя окуповане росіянами”, – зауважив він.

Окрім того, вважає спікер, окупанти можуть думати, що їхні кораблі в Азовському морі у більшій безпеці, враховуючи, що Керченська протока є перепоною для дронів, оскільки вона звужена завдяки баржам із боновими загородженнями.

“Найімовірніше, вони просто обрали саме цю локацію як більш безпечну, як закриту акваторію. Також вони використовують тактику прикриття цивільними судами, як вони це завжди робили, тому що в Азовському морі не глибока акваторія – максимальна глибина 15 метрів. Відповідно там шляхи, рекомендовані для проходу, обмежені”, – сказав Плетенчук.

Він пояснив, що російські військові кораблі практично перебувають серед цивільних судів, щоб уникнути ймовірного ураження.

Однак верифікованої інформації, чому росіяни перемістилися в Азовське море, за словами спікера ВМС ЗСУ, поки що немає – це припущення та версії на основі дій противника, зазначив речник.

Плетенчук не відкинув, що російський флот частково може покинути й Азовське море. За його оцінкою, пройти Волго-Донським каналом до Каспійського моря великі десантні кораблі “навряд чи зможуть”, а ракетоносії типу “Буян” – “теоретично можуть”.

“Росіяни, в принципі, могли б обстрілювати [Україну ракетами] навіть із Каспію. Але вони чудово розуміють, що піти звідси – це показати слабкість, це капітуляція. І ось вони заради своїх імперських понтів готові тут умирати. Не будемо їм заважати”, – підсумував Плетенчук.

Related posts