Пентагон: Україна може бити по РФ американською зброєю не лише з Харківської області

Пентагон: Україна може бити по РФ американською зброєю не лише з Харківської області

Сили оборони можуть використовувати надане США озброєння для ударів по країні-агресору Росії без обмежень регіону. Про це представник Пентагону Пет Райдер заявив 20 червня на брифінгу, текст якого опублікувало відомство.

За його словами, американська сторона дала згоду на атаки по території окупанта не лише в Харківській області, а й в інших прикордонних регіонах, де Збройним силам України необхідно захищатися від РФ.

“Спроможність відкрити вогонь у відповідь у разі обстрілу – це те, на чому зосереджено цю політику. Тому, коли ми бачимо, що російські війська ведуть вогонь через кордон, Україна може відкрити вогонь у відповідь по цих наземних силах, використовуючи боєприпаси, надані США, – це самооборона, і тому для них є сенс мати таку можливість”, – пояснив Райдер.

На уточнювальне запитання, чи погодили удари не лише з Харкова, представник Пентагону відповів ствердно.

“Вірно… Ви бачите, що російські сили намагаються використати свій кордон як безпечну зону, з якої можна вести підготовчі обстріли й атаки на територію України на підтримку наступальних дій… Ми пояснили, що Україна може і має право відкрити вогонь у відповідь, щоб захистити себе. Так що, повторюся, це не зміна політики, яку оголосили раніше. Коли йдеться про далекобійні боєприпаси, такі як ATACMS, щодо цього політику не змінили”, – додав він.

17 червня радник президента США Джо Байдена з питань національної безпеки Джейк Салліван в інтерв’ю РBS заявив, що Вашингтон погодив Україні можливість відповідати РФ у всіх місцях, де російські сили перетинають кордон з Україною, щоб спробувати захопити території.

“Ми бачили перші ознаки того, що РФ зробила пробні кроки в Сумах. Тож це може бути застосовним і там. Справа не в географії. Справа в здоровому глузді. Якщо росіяни атакують або збираються атакувати Україну зі своєї території, то має сенс дозволити Україні завдати удару у відповідь”, – додав він.

Related posts