У Києві почне працювати експозиція зі скіфським золотом, у Крим воно повернеться після деокупації – Мінкульт

У Києві почне працювати експозиція зі скіфським золотом, у Крим воно повернеться після деокупації – Мінкульт

5 липня в Національному музеї історії України (НМІУ) відкриється виставка з експонатами із чотирьох кримських музеїв, зокрема скіфським золотом, які повернули з Музею Алларда Пірсона (Амстердам, Нідерланди). Про це 21 червня поінформувало Міністерство культури й інформаційної політики України.

“5 липня 2024 року у скарбниці Національного музею історії України за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України й Благодійного фонду BGV розпочне роботу виставковий проєкт “Скарби Криму. Повернення”. […] Експозиція фактично стане постійною у стінах музею й триватиме до остаточної деокупації Криму, після чого колекцію планують перемістити на територію півострова”, – ідеться в повідомленні.

Мінкульт зазначив, що загалом у колекції з Криму понад 2 тис. предметів із Центрального музею Тавриди, Керченського історико-культурного заповідника, Національного заповідника “Херсонес Таврійський” і Бахчисарайського історико-культурного заповідника.

“Скарби Криму. Повернення” – це потужна перемога в боротьбі за культурну спадщину України, свідчення нашої тисячолітньої історії, що розкривається через культури багатьох народів, й утвердження верховенства права. Виставка триватиме до часу деокупації Криму. Доти кожен відвідувач матиме можливість побачити унікальні артефакти й відчути свою належність до багатої й давньої культури”, – підкреслили в міністерстві.

Related posts