Викрадені Росією українські журналісти, серед яких Хилюк: в ПАРЄ обговорять ситуацію

Викрадені Росією українські журналісти, серед яких Хилюк: в ПАРЄ обговорять ситуацію

Дискусія відбудеться 26 червня.
Заступниця голови Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, народний депутат від “Слуги народу” Євгенія Кравчук зазначає, що в Парламентській Асамблеї Ради Європи відбудеться захід, присвячений українським журналістам, яких Росія утримує в полоні.

Як передає кореспондент, про це вона сказала під час брифінгу, нагадавши, що понад місяць тому ВР ухвалила “постанову, таку резолюцію, звернення до міжнародних організацій, до парламентів світу, щоб сприяти звільненню українських журналістів, які зараз перебувають в ув’язненні, в полоні на окупованих територіях, в Російській Федерації, або ж ми навіть не знаємо про їхню долю”.

“В ПАРЄ я, як співавторка резолюції, ініціювала такий сайд-івент, захід, дискусію, присвячену темі полонених українських журналістів. Вона відбудеться 26 червня. За участі Уповноваженого з прав людини Лубінця. Також буде Катерина Єсипенко – дружина Єсипенка. Буде колега, Наталія Богута, також журналістка, розкаже про ситуацію з Хилюком”, – повідомила Кравчук.

Крім того, участь у заході візьмуть, зокрема і представники міжнародної організації “Репортери без кордонів”.

“Чому це важливо? Тому що фактично механізму за міжнародним правом повернення цивільних полонених немає. Чому? Тому що, в принципі, військові країн, які ведуть війну, не можуть брати в полон цивільних людей”, – наголосила парламентар.

Так, додала вона, у випадку із захопленими журналістами чи активістами, будь-якими цивільними особами, – це “сіра зона”.

“В тому числі публічний тиск, санкційна політика до тих, хто причетний до цих затримань, засуджень, – вона хоч якось може, по-перше, привернути увагу, по-друге, активізувати міжнародні організації”, – зауважила Кравчук.

Що відомо про викраденого кореспондента Дмитра Хилюка

Як повідомляли, серед цивільних українців, які перебувають у полоні Росії, є і кореспондент  Дмитро Хилюк. Його разом із батьком російські окупанти викрали у перші дні березня 2022 року під час окупації Київської області. Згодом батька відпустили, а Дмитра незаконно вивезли до Росії.

Наприкінці травня 2024 року один зі звільнених з полону повідомив, що Хилюк передає батькам привіт та сподівається на звільнення.

“Я просидів з Хилюком практично 11 місяців пліч-о-пліч в одній камері. Дмитро Хилюк з агентства. І передає батькам своїм і брату всі найкращі вітання, і каже, що живий. Сподівається на те, що його звільнять”, – розповів чоловік.

Related posts