ЗСУ атакували аеродром “Морозовськ” в Росії: скільки літаків могли потрапити під удар

ЗСУ атакували аеродром “Морозовськ” в Росії: скільки літаків могли потрапити під удар

Українські дрони поцілили у технічно-експлуатаційну частину авіабази, де були скупчені літаки.

Сьогодні вночі Сили оборони України завдали чергового удару по Росії за допомогою безпілотників, ціллю якого стала авіабаза “Морозовськ” у Ростовській області, приблизно за 300 км від поточної лінії фронту. У мережі вже з’явилися супутникові знімки наслідків удару. Експерти Defence Express проаналізували фото та висловили припущення, скільки ворожих літаків могли потрапити під удар.

“Супутникові знімки, які оприлюднив OSINT-аналітик Brady Afrik демонструють, що у РФ традиційно перехоплюють дрони тими об’єктами, які вони й мали уразити”, – зазначають експерти.

Зокрема, на одному зі знімків показана технічно-експлуатаційна частина авіабази, на якій проводить огляд, обслуговування та ремонт літаків. На майдачнику перед нею 4 червня зафіксовано п’ять літаків, які можуть бути ідентифіковані як фронтові бомбардувальники Су-34, або винищувачі Су-30.

“А на сьогоднішньому знімку від 14 червня – на цьому місці лише сліди від пожежі на майданчику, є пряме влучання у ангар де й обслуговуються літаки. А якщо придивитися, то у проламі видно, що там знаходяться два літака”, – зазначають аналітики.

На супутникових фото видно наслідки влучання по аеродрому Морозовськ/ Колаж УНІАН з  фото Brady Afrik

Тобто сказати, що під час цього удару було знищено чи пошкоджено саме п’ять літаків неможливо. Бо з 4 червня, тобто за десять днів, літаки точно змінювали своє місцеположення, пишуть у Defence Express.

Водночас, зазначають аналітики, якщо взяти публічний знімок Santinel від Європейської космічної агенції, який був зроблений вранці 13 червня, тобто за день до удару, то попри низьку якість можна побачити, що на майданчику знаходиться один літак.

“Таким чином, враховуючи те, що на цьому майданчику перед знищеним ангаром видно сліди пожежі, то можливо припустити, що мова йде про мінімум три уражені російські літаки. Два в ангарі та один перед ним”, – підсумовують у Defence Express.

Нічна атака на РФ – що відомо

У Міністерстві оборони РФ заявили, що збили в ніч на 14 червня 87 безпілотників над кількома областями та тимчасово окупованим Кримом.

Вночі росіяни заявляли про вибухи в районі військового аеродрому “Морозовськ” у Ростовській області. У місцевих пабліках писали про нібито атаку невідомих БПЛА. Крім того, вночі безпілотники атакували Воронезьку область. Місцевий губернатор Олександр Гусєв заявив, що “пташки” атакували нафтобазу.

Related posts