Експерт пояснив, чому Путін висунув Києву свідомо нездійсненні умови для переговорів

Експерт пояснив, чому Путін висунув Києву свідомо нездійсненні умови для переговорів

На його думку, Путін навмисно завищує претензії і його тактика не нова.

Військово-політичний експерт і радник комітету Верховної Ради з нацбезпеки Іван Ступак розповів, як зрозуміли в Києві справжні мотиви російського лідера Володимира Путіна, який назвав “умови для переговорів” з Україною.

Він зазначив “МО”, що вперше за 26 місяців ведення війни Путіним висунуто конкретні вимоги.

“Усі ці денацифікації, демілітаризації, нацистський режим – як їх було помацати і поміряти? А ось останні заяви дуже прагматичні й чіткі”, – сказав аналітик.

Ступак упевнений, що Путін готовий на єдину поступку – повернути північ Харківської області.

“Це розмінна монета. Я думаю, для цього він [наступ] і починався. Тобто можна віддати Липці та Вовчанськ Україні, а вона у відповідь визнає Донецьк, Луганськ та інші території за РФ і публічно візьме на себе зобов’язання не відвойовувати їх у майбутньому”, – пояснив він.

На його думку, Путін навмисно завищує претензії і його тактика не нова, вона відповідає класичній переговорній догмі: “вимагай неймовірне, отримаєш необхідне”.

Експерт висловив думку, що договір може обговорюватися без прямого контакту сторін.

“Коли Україна підписувала Зернову угоду з Росією, підписів України і Росії на одному документі не було. Тобто два папери можуть мати силу разом, навіть якщо вони підписані не за одним столом. Теоретично таке може бути”, – додав він.

Заяви Путіна про “переговори”

Путін назвав умови для початку переговорів з Україною: виведення ЗСУ з чотирьох частково захоплених областей, відмова від вступу в НАТО і зняття західних санкцій. Путінський ультиматум означає передачу РФ ще 23 тис. кв. км (хоча армія РФ захопила за півроку близько півтисячі).

“Він хоче, щоб ми відмовилися не тільки від частини наших тимчасово окупованих територій, а й від неокупованих”, – обурений Володимир Зеленський.

Related posts