“Немає обмежень у бельгійському стилі”. Міністерка оборони Нідерландів дозволила Україні використовувати F-16 для ударів по Росії

“Немає обмежень у бельгійському стилі”. Міністерка оборони Нідерландів дозволила Україні використовувати F-16 для ударів по Росії

Нідерланди дали дозвіл Україні використовувати винищувачі F-16, які передасть ЗСУ ця країна, для ударів по цілях у Росії. Про це в коментарі Politico заявила міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен.

Вона зазначила, що Нідерланди не вводитимуть обмеження на застосування F-16, як це зробила Бельгія.

“Немає обмежень у бельгійському стилі. Ми застосовуємо той самий принцип, який ми застосовували до кожного іншого постачання [військової техніки], а саме: щойно ми передаємо їх [F-16] Україні, вони можуть їх використовувати”, – наголосила міністерка.

Вона додала, що Нідерланди водночас “просять [Україну] дотримуватися міжнародного права і права на самооборону, як зазначено у Статуті ООН”.

“Це означає, що вони використають їх для досягнення воєнних цілей, яких їм необхідно досягти з метою самооборони”, – пояснила Оллонґрен.

Бельгія пообіцяла надати Україні 30 F-16 до 2028 року, а перші винищувачі передасть уже 2024-го. Прем’єр-міністр країни Александер Де Кроо заявив, що Україна зможе використовувати надані Бельгією F-16 лише на своїй території.

Нідерланди планують передати Україні 24 літаки F-16, постачання мають розпочати восени 2024 року. Оллонґрен послідовно підтримує право України бити по території РФ західною зброєю.

Related posts