Харків не зможе спати спокійно: експерт про дозвіл бити західною зброєю по території РФ

Харків не зможе спати спокійно: експерт про дозвіл бити західною зброєю по території РФ

Існує три ключових фактори, чому Україні дозволили бити західною зброєю по території РФ, вважає військовий експерт Олександр Коваленко.

“У 2022 році наші партнери навіть не дискутували на тему такого дозволу для України, щоб використовувати західну зброю на території РФ, це взагалі було табу. Зараз ми бачимо, як змінюється загальне сприйняття російської загрози. У Росії більше бачать терористичну державу, яка займається геноцидом і не має серйозного потенціалу, аби загрожувати країнам НАТО. Другий фактор – це підвищення терору самого Харкова, цілеспрямовані удари по цивільних об’єктах, спрямований геноцид населення. І третій фактор – якби цей дозвіл був наданий раніше, всього цього терору не відбулося б, адже ми могли б працювати на випередження”, – пояснив Коваленко в ефірі телемарафону.

Він також розповів, чи допоможе таке рішення убезпечити Харків та інші прикордонні населені пункти від постійних російських атак.

“Харків не може спати спокійно, доки не закінчиться війна. І навіть після закінчення війни, є ризики, що деякий час спокою для харків’ян не буде. Це стосується не лише Харкова, а й усієї прикордонної смуги. Це може зменшити рівень терору, відсунути російські підрозділи від кордону”, – сказав Коваленко.

Він також додав, що наразі Україна не може вражати ключові російські аеродроми, які застосовують для виконання бойових задач, однак робота в цьому напрямку триває.

“В 50-кілометровій зоні, вглиб території РФ, є аеродроми, але їх не так часто використовують для виконання бойових задач. Глибше на територію РФ є той самий Морозовськ, Шайковка, по них треба завдавати ударів. Там базується тактична авіація – Су-34, стратегічна – Ту-22М3 тощо. Але тут ми маємо отримати дозвіл на повний функціонал далекобійних ракет до 300 км. Поки що ми не отримали такий дозвіл, ми обмежені 50 км”, – додав Коваленко.

Дозвіл західних країн бити по території РФ: останні новини

Напередодні понад 10 країн-союзників України дозволили Києву використовувати надіслану зброю для ударів по території РФ. Наприклад, міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен запевнила Київ, що 24 винищувачі F-16, які Нідерланди мають намір передати Україні, можуть бути використані для завдання ударів по цілях на території Росії.

За словами військового Юрія Федоренка, Сили оборони вже почали застосовувати західну зброю на території РФ на Харківському напрямку. На його думку, коли зброя надійде в повному обсязі, це дозволить “кардинально змінити ситуацію на багатьох ділянках фронту вже за кілька місяців”.

Related posts