Захисників “Азовсталі” назвали одними з найважливіших українців останнього десятиріччя

Захисників “Азовсталі” назвали одними з найважливіших українців останнього десятиріччя

Захисників “Азовсталі”, які 86 днів стримували ворожу навалу, з яких 82 дні були у повному оточенні, назвали одними з найважливіших українців останнього десятиріччя. Перелік 100 співвітчизників, які протягом 10 років відігравали ключову роль в Україні, сформувала редакційна рада NV на основі думки експертів та своїх читачів.

Нагороди отримали присутні на заході захисники: Михайло Вернигора – нацгвардієць, який під час оборони Маріуполя втратив руку, пройшов полон, але попри все, продовжив службу в Нацгвардії. Ростислав Приступа – морський піхотинець, який був у Маріуполі був тяжко поранений – уламок зачепив спинний мозок. Півтора місяця він провів у полоні. Вільгельм Вітюк – військовослужбовець Сухопутних військ, який був поранений, рятуючи цивільних у Маріуполі. Пережив знущання й тортури у полоні: з ним росіяни були особливо жорстокі. Бо він має татуювання з українським гербом. Та Володимир Татаренко – волонтер, член медичної команди “Янголів Тайри”, потрапив у полон разом з іншими оборонцями Азовсталі. У ньому він провів п’ять місяців.

Відзнаку “Людини десятиліття” отримав Ігор Гордійчук, генерал-майор ЗСУ, Герой України, у 2014 році командував взяттям Савур-Могили, дістав важке поранення під Іловайськом. Згодом він очолив Київський військовий ліцей імені Івана Богуна.

Відзнаки захисникам Маріуполя вручали директор з корпоративних комунікацій групи “Метінвест” Олег Давиденко та Ксенія Сухова – директорка громадської організації “Серце Азовсталі”, яке створив Рінат Ахметов.

“За три місяці ви перетворили Маріуполь і комбінат “Азовсталь” у синонім слова “хоробрість”. Ви стали прикладом, рольовою моделлю для українців і всіх, хто підтримують Україну в її боротьбі”, – зазначив Давиденко.

Сухова підкреслила, що понад 1000 оборонців досі у ворожому полоні, тому треба робити все задля їх звільнення.

Related posts