В Києві після зливи помітили рідкісне оптичне явище: чому і коли воно з’являється

В Києві після зливи помітили рідкісне оптичне явище: чому і коли воно з’являється

Неймовірна краса, від якої захоплює дух

У неділю, 2 червня, у Києві пройшла сильна злива з градом, а після ― з’явилась подвійна веселка. Це оптичне явище є дуже гарним, але рідкісним.

Його видно на ексклюзивному відео

. Містяни можуть побачити, що над однією веселкою розташована друга, проте з іншим порядком кольорів.

Що таке подвійна веселка і чому вона з’являється

Веселка ― це оптичне явище, при якому внаслідок заломлення відбувається розкладання білого кольору на кольори. Сонячний промінь падає на краплинку води, яка зависає у повітрі після дощу. Відбувається заломлення. Промінь відбивається від внутрішньої поверхні краплинки. Потім він ще раз заломлюється та виходить.

Цікаво, що зазвичай спостерігачі бачать веселку як дугу. Але якщо піднятись у гори чи подивитись з повітря, то можна побачити різноколірне коло. У цьому випадку веселка буде кільцевою.

Кільцева веселка
Ось так виглядає веселка з висоти

Подвійна виникає, якщо промені двічі відбиваються від внутрішньої поверхні краплі. Тоді над першою веселкою утворюється друга, ще більша. Але є ще одна важлива відмінність ― зворотний порядок кольорів.

Подвійна веселка
Помилуватись таким явищем можна дуже рідко

Подвійна веселка ― рідкісне оптичне явище. Для утворення другої дуги потрібне подвійне відбиття променя, що можливе лише під певним кутом від веселки до Сонця. Йдеться приблизно про 42 градуси для зовнішньої, та 51 ― для внутрішньої. До того ж у повітрі повинно зависнути достатня кількість краплинок. Якщо ці умови будуть виконані, то з’явиться подвійна веселка.

Зазначимо, що 2 червня у Києві була сильна злива з вітром та градом. Синоптики попередили про небезпечні погодні явища та оголосили жовтий (перший) рівень небезпечності.

Related posts