“Я залишаюся оптимістом”: генерал Годжес оцінив можливості РФ після захоплення Вугледару

“Я залишаюся оптимістом”: генерал Годжес оцінив можливості РФ після захоплення Вугледару

За словами американського військового, Росія не зможе повною мірою скористатися захопленням міста.

Попри окупацію Вугледара та інших населених пунктів на Донеччині, російські окупанти не зможуть досягти стратегічної мети, адже зазнають великих втрат під час боїв. Про це заявив екскомандувач армією США у Європі Бен Годжес в ефірі телеканалу “Еспресо”.

“Втрата Вугледара та інших міст у зоні бойових дій – це дуже болісно з психологічного погляду. Нікому не хочеться втрачати міста, за які тривала така напружена боротьба. Однак перед тим, як називати це “стратегічною поразкою”, варто пам’ятати, що Росія не здатна повною мірою скористатися цими захопленнями. Незалежно від того, чи йдеться про Авдіївку, Бахмут чи Вугледар, за свої незначні успіхи росіяни платять десятками тисяч солдатів і технікою”, – вважає офіцер армії США у відставці.

За його словами, ресурси армії РФ обмежені, тому вона не може захопити великі території, або ж, наприклад, дійти до Дніпра. На думку Годжеса, Генштаб ЗСУ використовує правильну тактику з теперішніми ресурсами, аби не дати РФ досягти суттєвих проривів.

“Водночас я підтримую рішення про контрнаступ у напрямку Курська, оскільки ця операція створює серйозну проблему для росіян. Як наслідок, на Путіна чиниться конкретний тиск і він змушений шукати рішення. Крім того, Україна таким чином здобуває собі кращу переговорну позицію, коли для переговорів настане відповідний час”, – підкреслив екскомандувач армією США у Європі.

Годжес впевнений, що перемога України у війні проти Росії збігається зі стратегічними інтересами США та Європи.

“Безумовно, попереду на Україну чекають великі виклики, але варто пам’ятати, що війна з Росією триває уже понад 10 років, і попри всі переваги якими володіє Росія, Україна все ще контролює понад 80% своєї території, а її збройні сили продовжують нарощувати чисельність та потужність. Тому я залишаюся оптимістом, особливо якщо Сполучені Штати з новою адміністрацією та Німеччина зрозуміють, що перемога України відповідає нашим стратегічним інтересам”, – підсумував генерал.

Бої за Вугледар – що відомо

Раніше російські журналісти повідомили, що втрати елітної 155-ї бригади морської піхоти Тихоокеанського флоту РФ, що брала участь у боях за Вугледар, який армія РФ намагалися зайняти з 2022 року, становлять 2,4 тисячі осіб. Зазначається, що це 80% складу підрозділу на момент початку російського вторгнення в Україну.
Водночас військовий експерт Євген Дикий заявив, що після захоплення Вугледара теоретично росіяни могли б розвивати наступ у напрямку Дніпра і Запоріжжя, однак для цього у ворога недостатньо сил.

Related posts