Таємниче життя кумедних тварин: екологи показали кадри з одеськими “новоселами”

Таємниче життя кумедних тварин: екологи показали кадри з одеськими “новоселами”

Нори тваринок сягають 20 метрів у довжину і знаходяться на глибині три метри, тому можуть позитивно впливати на ґрунт.

Попри те, що триває війна в Україні, екологам вдалося зафіксувати епізоди таємничого життя степових бабаків, яких нещодавно випустили у заповідний Тарутинський степ на Одещині для відновлення популяції в регіоні.

Як повідомили у природоохоронній організації Rewilding Ukraine, яка встановила фотопастки біля колонії звірків, степові бабаки дуже соціальні істоти, живуть разом групами та демонструють цікаву поведінку. Тварини, що попали в об’єктиви, встигли показати різні прояви життя – кохання, сімейні стосунки, грайливі бійки, відпочинок та вартування біля нір.

“Незалежно від того, пильнують вони свій будинок чи відпочивають, ці бабаки завжди зайняті”, – констатують екологи. В організації пояснили, що 18 бабаків (дві групи) випущено у степ для відновлення їхньої популяції в регіоні. Ці тварини відіграють важливу роль у збагаченні біорізноманіття, допомагаючи відродити степову екосистему.

“Тарутинський степ є частиною ревайлдинг ландшафту дельти Дунаю. Вісімнадцять тварин приєдналися до бабаків, що оселилися тут раніше – у 2020 році, щоб започаткувати квітну популяцію виду в степу. Наступного року плануються подальші випуски тварин з метою створення стабільної популяції виду на цій заповідній території”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Тарутинський степ площею 5200 гектарів є одним з останніх добре збережених ділянок степу в Україні та Європі, характеризується широкими трав’янистими рівнинами. Тут мешкає широкий спектр видів флори та фауни, багато з яких знаходяться під загрозою зникнення. “Бабаки допомагають підтримувати здоровий степ, вони риють нори і є важливою ланкою місцевих харчових ланцюгів. “Цей новий випуск продовжує програму реінтродукції бабаків, розпочату у 2020 році, і допоможе ще збільшити чисельність і ареал мешкання виду”, – пояснює керівник ландшафтів Rewilding Ukraine Делі Сааведра.

Також розповідається, що бабаки є важливою здобиччю для таких тварин, як вовк, лисиця та хижі птахи, а також вважаються інженерами екосистем через те, що активно риють ґрунт. Їхні нори досягають 20 метрів у довжину і залягають на три метри під поверхнею землі, тому можуть позитивно впливати на ґрунт і ґрунтові води. Таким чином, звірки допомагають поширювати насіння та створювати зони, де можуть прижитися різноманітні види рослин.

В організації розповіли, що бабаки випущені у великий вольєр в Тарутинському степу, де для них попередньо створили кілька штучних нір. Деякі з цих нір оточені сіткою, яка не дозволяє тваринам негайно покинути нору, тож вони мають час адаптуватися до нової домівки.

“Вони звикають до нового місця, створюють нові нори або розбудовують ті, які ми для них підготували”, – каже польовий співробітник Rewilding Ukraine Олександр Гайдаш

Уточнюється, що бабаки, випущені у 2020 році, вже утворили кілька колоній в вольєрі, а також розбудували колонію за його межами. Почуваються вони добре: у 2022 році народилося шість дитинчат бабаків в одній родині, також кілька дитинчат в наступні роки.

Колись бабаки були широко поширені в Україні, але з 19-го століття швидко зникли внаслідок полювання та розвитку землеробства. За даними Rewilding Ukraine, наразі стабільні популяції виду збереглися лише на північному сході країни, хоча були спроби повернути вид і в інші регіони.

“Триваюча війна в Україні призвела до втрати значних територій сільськогосподарських угідь, тож багато ділянок степу та луків в країні буде додатково розорано, знищивши колонії бабаків. Деякі степові території також постраждали внаслідок воєнних дій… Тарутинський степ, який розташований далеко від зони конфлікту, може стати притулком для бабаків та інших диких тварин та допомогти у післявоєнних зусиллях із відновлення природи”, – розповіли в організації.

Цікаві новини – що вже повідомлялося

Нагадаємо, диких коней з латвійських заповідників оселили в дельті річки Дунай в рамках заходів з ревайлдингу для підтримки природного випасу. Тварини, які є нащадками тарпанів, приносять багато користі, в тому числі зменшують ризики пожеж.

На кінському посліді процвітають специфічні види грибів і комах, також в ньому проростає різне насіння. У природоохоронній організації Rewilding Ukraine зафіксували стадо тварин, які “гуляють”, харчуються на новому місці мешкання – у заповідній зоні на Одещині. Серед дорослих тварин є й малюки.

Related posts