Безшумні та непомітні: військовий назвав головну перевагу собак-роботів на фронті

Безшумні та непомітні: військовий назвав головну перевагу собак-роботів на фронті

Вони можуть потрапити у ті місця, куди не дістають повітряні дрони.

Українські сили оборони почали використовувати на фронті інноваційних собак-роботів. Наскільки такі наземні дрони ефективні під час війни, які завдання вони виконують та які переваги мають перед повітряними безпілотниками, розповів в інтерв’ю прес-офіцер 28-ї окремої механізованої бригади ім. Лицарів Зимового Походу Євген Алхімов.

“Їх можна запустити у напрямку ворожого окопу – спрямувати робота-пса попереду, щоб штурмова група могла бачити, що перед нею відбувається. Дроном так не зробиш. За його допомогою можна облітати окопну лінію ворога, але через накриття бліндажів з повітря не видно, що там всередині. А роботів-собак можна запустити прямо туди”, – пояснив він.

Крім того, на відміну від повітряних дронів, які сильно шумлять, роботи-пси можуть тихо підійти і записати звук, а це великий плюс для розвідки, зазначив військовий.

Також робот-пес здатен нести на собі фугас і підривати підвали у будниках, а також ставити датчики цілей, по яких потім працює артилерія. Крім того, вони можуть нести на собі значну вагу, зазначив військовий.

“Він спокійно несе міну, якийсь медичний вантаж, боєкомплект. На нього можна помістити ящик. 24 кілограми донесе”, – розповів він.

 

Він розповів, що роботи-собаки безшумні та непомітні, можуть непогано працювати у міській забудові. До того ж, на відміну від FPV-дрона, у якого зникне аналоговий сигнал, якщо він залетить у підвал, робота-пса можна запустити у підвал з міною та підірвати, або скерувати його для розвідки замість людей.

Загалом, зазначив військовий, головна перевага собак-роботів – вони можуть потрапити туди, куди не можуть повітряні дрони.

За його словами, заряду такого дрона вистачає на півтори години безперервного ходу, хоча все залежить від різних умов, так само і з радіусом дії – все залежить від ретранслятора.

Військовий зазначив, що наразі собак-роботів використовує тільки одна група в бригаді, тому для відгуків ще зарано. Має пройти час, тому що це тільки початок їхньої роботи на фронті.

Війна дронів – новини

Як писав Forbes, на фронті почали з’являтись БПЛА-носії FPV-дронів, що дозволяє значно збільшити радіус їхнього використання.

Також повідомлялося, що Україна розгорнула нові FPV-перехоплювачі, які у великій кількості збивають російські розвідувальні безпілотники. Росіяни намагаються боротися з ними, розфарбовуючи свої дрони у камуфляжне забарвлення, а коли це не допомагає – пишуть на крилах своїх БПЛА прокльони для українських FPV-операторів.

Related posts