Українські FPV-дрони проти “Ланцетів” Росії: у ЗСУ відзначили майстерність бійців

Українські FPV-дрони проти “Ланцетів” Росії: у ЗСУ відзначили майстерність бійців

Повідомляється, що захисникам вдається знищувати більшу частину ворожих БПЛА.

Тільки за минулу добу російські загарбники застосували проти Сил оборони та цивільного населення на півдні України майже 250 різних БПЛА. Більшу частину підрозділи ЗСУ знищили. Про це розповів речник оперативно-стратегічного угруповання військ “Таврія” Дмитро Лиховій, окремо відзначивши збиття “Ланцетів” за допомогою FPV-дронів.

“Якщо говорити про ударні безпілотники, то росіяни за вчорашню добу застосували 243 безпілотники – 241 FPV-дрон та два ударних БПЛА типу “Ланцет”. Ворог скинув з БПЛА різних модифікацій 186 осколкових боєприпасів”, – розповів речник.

За його словами, знищено або подавлено понад 90% ворожих дронів. При цьому більшість пригнічується засобами радіоелектронної боротьби, але дедалі частіше українські захисники збивають російські БПЛА за допомогою FPV-дронів, додав Лиховій.

“Саме так вчора було знищено два розвідувальні безпілотники – “Орлан-10″ та Supercam – на Херсонщині та Запоріжжі. Позавчора так само був збитий розвідник на Херсонщині…”, – розповів Лиховій.

Особливу увагу військовий звернув на збиття “Ланцетів”, які є досить потужною зброєю противника. За його словами, знищення “Ланцета” за допомогою FPV-дрона потребує високої майстерності оператора: “Коли FPV-дрон, керований нашим навченим оператором БПЛА, збиває “Ланцет” – це високий рівень володіння безпілотниками”.

Він підкреслив, що навченість українських підрозділів, які керують БПЛА, підвищується все більше, й це показує все вищу результативність у збитті саме ударних дронів противника.

ZALA Lancet – що відомо

Згідно з відкритими джерелами, ZALA Lancet (“Ланцет”) – російський баражуючий боєприпас розробки компанії ZALA Aero, який має кілька типів наведення. Швидкість руху в повітрі становить до 300 км/год, радіус польоту – до 40 км, максимальна маса – 12 кг, дальність польоту – 40-50 км, максимальна злітна маса – близько 12 кг.

“Ланцет” може бути озброєний осколково-фугасними і акумулятивними бойовими частинами, та використовуватися для утворення повітряних мінних полів, для розвідувальних й ударних завдань.

Відомо, що БПЛА типу “Ланцет” містять компоненти, вироблені за межами Росії, зокрема, модуль Jetson TX2 американської компанії NVIDIA, що забезпечує високу швидкість і енергоефективність в обчислювальному пристрої, системи на чипі тощо.

Нагадаємо, російські війська застосовують отруйні речовини, які скидають на українських захисників з коптерів, безпілотників. За даними Лиховія, за серпень загарбники скинули близько 200 таких боєприпасів з отруйними речовинами на всій протяжності лінії зіткнення в операційні зоні “Таврії”. В основному, це відбувається на Запоріжжі. Зокрема, за 4 вересня  таких скидів було 13.

“У декого складається враження, що коли менше штурмів, то це затишшя. Насправді так не є. Вони відновилися до попереднього рівня артилерійських обстрілів – півтори тисячі боєприпасів прилітає від ворога щодня по наших позиціях. Крім того, щодня відбувається понад 20 обстрілів населених пунктів”, – сказав Лиховій в етері телемарафону.

Він наголосив, що на рівні з ворожою артилерією працюють російські дрони, ударні безпілотники, FPV-дрони, здійснюються скиди з коптерів.

Related posts