“Це не імпровізація”: Зеленський розкрив деталі Курської операції

“Це не імпровізація”: Зеленський розкрив деталі Курської операції

За його словами, про операцію не знала навіть українська розвідка.

Курська операція була відповіддю на російські плани зі створення буферної зони на українській території. До її проведення призвів брак далекобійної зброї у Сил оборони.

Про це в інтерв’ю для NBC News розповів президент Володимир Зеленський. За його словами, Україна була вимушена адаптувати свою стратегію. “Саме цей брак далекобійності змусив нас думати, яка в нас є альтернатива. І це призвело до операції на Курщині. І, до речі, успішної операції”, – пояснив він.

Зеленський каже, що українському війську не вистачало далекобійних засобів, а розвідка занала про плани Москви зі створення буферної зону вздовж кордону. “Ми зрозуміли, що вони не зупиняться. Вони зробили прорив на Харківщині, але там ми змогли їх зупинити і не дали окупувати Харків. А після цього в нас були сигнали, що вони можуть зробити це на півночі – Сумщина, Чернігівщина. І для нас це був дуже серйозний виклик”, – зазначив президент.

Він додав, що потрібно було вжити упереджувальних заходів на кордоні Сумщини, щоб потім не відбивати атаки, як це було на Харківщині, втрачаючи території і людей.

“Треба було зробити щось неочікуване. І з’явилась ця операція. Ми розробили такий превентивний удар. Там було кілька варіантів: якщо операція піде позитивно – ось точки, куди ми повинні вийти, а якщо вона буде більше складною – ось той мінімум, який ми повинні зробити. Вона пішла більш успішно. І тому ми застосували план А… Те, що відбувається на Курщині – це не імпровізація. Це чітка операція”, – сказав український президент.

За його словами, це є частиною більш глобальної операції. “Є різні дії, які ми передбачали щодо того, що нам потрібно зробити, щоб послабити тиск Росії на сході нашої держави, на Харківщині, а також на півдні – це ми говоримо про Запоріжжя, про Херсонський  напрямок, а також Донбас – Покровськ, Торецьк, де нам дуже складно. Тому частиною операції, на нашу думку правильних кроків, була Курщина. Це і відбулось”, – зауважив Зеленський

Глава держави сказав, що максимально скоротив коло людей, які знали про ці плани, щоб запобігти витоку інформації. “Не тільки партнери не знали, не знали багато служб і розвідка українська. І тому це було дуже несподівано. Я вважаю, це було одною з причин, що операція пройшла успішно”, – прокоментував Зеленський.

Бої в Курській області

Як повідомляв УНІАН, Курська операція ЗСУ розпочалась 6 серпня, проривом кордону РФ.

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський розповів, що Збройні сили України станом на 27 серпня контролювали вже понад 1 294 кв. км території і 100 населених пунктів у Курській області Росії.

Президент Володимир Зеленський на пресконференції назвав події у Курській області Росії оборонною операцією, а не окупацією.

Наразі Сили оборони продовжують наступальну операцію в Курській області.

Вчора у вечірньому відеозверненні Зеленський заявив, що всі визначені для Курської операції завдання реалізовуються. Він зазначив зокрема, що зараз ця операція продовжує бути найбільшим поповненням обмінного фонду.

Водночас західні ЗМІ звертають увагу, що поки ця операція не досягла однієї з головних цілей – відволікти російські війська від східного фронту в спробі перекроїти поле бою.

Related posts