Винищувачі F-16 для України отримали від США унікальну програму РЕБ

Винищувачі F-16 для України отримали від США унікальну програму РЕБ

Американські винищувачі F-16 із Данії та Нідерландів, призначені для України, оснащують спеціальними програмами радіоелектронної боротьби. Про це поінформував 26 серпня спецпідрозділ РЕБ повітряних сил США 350th Spectrum Warfare Wing.

“Для ефективної інтеграції F-16 в українські Військово-повітряні сили його підсистеми РЕБ потребували перепрограмування, щоб бути ефективними проти російських загроз, які розвиваються. […] [Команда] змогла протестувати й перевірити унікальні елементи, потрібні українцям, і навіть покращити процеси перепрограмування”, – ідеться в повідомленні.

У релізі наголошують, що система, яку інтегрували українці у F-16, не мала бути такою, яка вже є в арсеналі Пентагону, і потрібно було “вкластися в дату постачання літака” Україні.

“Команда змогла розібратися із системою за два тижні. […] Підрозділ надаватиме можливості перепрограмування на основі відгуків від українців”, – вказали американські військові.

Вони зазначили, що зазвичай такі відгуки надходять із навчальних умов, а у випадку з Україною відгуки будуть на основі використання в бойових умовах.

Спеціалізоване видання Defence Express вважає, що обладнання, про яке, найімовірніше, йдеться (ECIPS/CJS), вже стоїть на українських винищувачах, і показали фото, можливо, його.

Проаналізувавши повідомлення 350th Spectrum Warfare Wing, експерти зробили висновок, що Нідерланди й Данія, чиї літаки дістали оновлення РЕБ, самі не мали доступу до американських передових рішень.

“Можна бути впевненим, що українські F-16 дійсно отримали дуже цікаві можливості ефективно давити російські системи, що означає підвищення безпеки та результативності атак по російських ЗРК”, – пише видання.

Related posts