“Це не крадіжка, юридичних проблем немає”. Міністерка фінансів США відповіла на претензії Путіна щодо використання заморожених російських активів

“Це не крадіжка, юридичних проблем немає”. Міністерка фінансів США відповіла на претензії Путіна щодо використання заморожених російських активів

У використанні доходів від заморожених на Заході російських активів, щоб надати Україні кредит у розмірі $50 млрд, немає правових перешкод, упевнена міністерка фінансів США Джанет Єллен. Про це вона сказала в програмі АВС News This Week 16 червня.

Міністерка нагадала, що після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну США та їхні партнери по глобальній коаліції вирішили заморозити суверенні активи Росії, які наразі під їхньою юрисдикцією.

“Вони становлять приблизно $280 млрд. Із них більшість, приблизно $200 млрд, зараз у бельгійській фінансовій установі, генерує доходи, які не належать Росії і накопичуються в цій установі. І ми погодилися, “Велика сімка” й наші партнери погодилися використати їх для надання Україні кредиту в розмірі $50 млрд, що виплатять із так званих непередбачених доходів, які накопичуються у цій фінансовій інституції”, – сказала Єллен.

Журналісти попросили прокоментувати слова нелегітимного президента РФ Володимира Путіна, котрий, як писав “Інтерфакс”, назвав заморожування російських активів на Заході крадіжкою, і запитали, чи немає у Єллен побоювань щодо ймовірних юридичних проблем чи російських заходів у відповідь.

“Це ніяк не можна вважати крадіжкою. Російські активи залишаються в цій установі. Їх конфісковано. Строк погашення інвестицій вийшов. Тож, російські фонди зберігаються у вигляді готівки, але приносять установі дохід, на який Росія не може претендувати. Тому тут немає жодних юридичних проблем”, – підкреслила міністерка.

За її словами, країни G7 нададуть Україні кредит у розмірі $50 млрд, який згодом погасять із цих коштів.

“І лідери G7 уже чітко дали зрозуміти, що вони не розморозять цих активів, поки Росія не заплатить за шкоду, якої вона завдала Україні. Ми справді ведемо з Путіним боротьбу воль. Путін, я думаю, вважає, що наша коаліція розпадеться – і ми надалі не надаватимемо Україні ресурсів, потрібних їй для ведення цієї війни та підтримки функціонування їхньої економіки. І це спосіб продемонструвати, що в нас є можливості й бажання це зробити”, – додала Єллен.

Related posts